2012. október 12., péntek

ŐSZ-24. hét-PÉNTEK- Fehérboros-kakukkfüves pórékrémleves


A tegnapi töltött palacsintákhoz vásárolt sajtokból maradt egy kevés, amelyek tökéletesen passzoltak ehhez a leveshez:)

Hozzávalók:

1 nagy fej vöröshagyma 13 Ft
1 szép nagy szál póréhagyma 198 Ft
1 liter zöldségalaplé
1 dl főzőtejszín 127 Ft
1 dl tejföl 42 Ft
1 evőkanál liszt
1 dl száraz fehérbor
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
só, bors
kakukkfű

tálaláshoz 5 dkg füstölt sajt és 5 dkg trappista sajt 214 Ft
-------------------------------------
összesen kb. 600 Ft

A vöröshagymát vágjuk vékony karikákra és egy közepes lábosban pároljuk aranybarnára a vaj és az olaj keverékén (elég sok idő kell ahhoz, hogy aranybarna színt kapjon a hagyma, de várjuk ki türelemmel ezt az időt és persze alacsony lángon pároljuk, gyakran megkeverve, mert nem szabad leégnie). Adjuk hozzá a közben szintén felkarikázott póréhagymát is és további 5 percig pirítsuk őket. Ezután öntsük fel a két hagymát a borral, hagyjuk felforrni és pár perc forralás után öntsük hozzá a zöldségalaplevet (melyet zöldségleves kockából is elkészíthetünk) és fedő alatt főzzük még 10 percig. Közben ízesítsük a levest sóval, borssal és kakukkfűvel.

A levest húzzuk le a tűzről és botmixerrel keverjünk rajta párat (ízlésünkre van bízva, hogy teljesen pürésítjük vagy hagyunk benne pár hagyma darabot, aki pedig imádja a hagyma darabokat a levesben, annak a botmixert elő sem kell vennie...), majd a tűzre visszatéve habarjuk be a liszt-tejföl-tejszín keverékével. Forraljuk fel, ha szükséges most még ízesíthetjük és kész is van.

A forró levest a két sajt keverékével megszórva tálaljuk.


1 megjegyzés:

  1. Imádom! :) Mindenféle krémlevest nagyon szeretek, nagyon finom lehet a tied is! :)

    VálaszTörlés