2012. október 7., vasárnap

ŐSZ-23. hét- VASÁRNAP- Szilváslepény - Váncza projekt


A Móni által életre hívott remek "Váncza projekt" kezdeményezésre készült ez a finom és puha tésztájú szilváslepény, melyet a szakácskönyv "Jó házisütemény" jelzővel illetett. Csak helyeselni tudok...:)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
12 dkg zsír
1 egész tojás
5 dkg cukor
annyi tej, hogy lágy tésztát kapjunk

1 kg magozott szilva
fahéjas porcukor

a kenéshez tojássárgája
(pár csepp vanília aroma)

a szóráshoz porcukor

A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzágyúrjuk a zsírt, 1 egész tojást, a cukrot és annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. A tésztát megfelezzük és lisztezett felületen kinyújtjuk. Az egyiket kizsírozott tepsibe fektetjük és rárakjuk a magozott és félbe vágott szilvát. Bőven megszórjuk fahéjas porcukorral és befedjük a másik tésztával. Lekenjük a vanília aromával elkevert tojássárgájával, villával több helyen megszurkáljuk és közepes tűznél szép pirosra sütjük. Négyszögletes hosszú darabokra szeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.

"Igen olcsó, gyors sütemény."

5 megjegyzés:

  1. Tényleg egyszerű égy gyors süti:) Olcsónak itt nálunk sajnos nem nevezném, mert a szilva nem éppen olcsó, főleg most, hogy már október van, de más gyümölccsel is nagyon fincsi lehet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szakácskönyv szerint bármilyen gyülölccsel nagyon finom! Nyáron sárgabarackkal készült:)

      Törlés
  2. Nagyon guszta, finom, szaftos sütemény lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, jó a megérzésed:) Minden jelző illik a süteményre!

      Törlés
  3. Most jött el az idő hogy berakjam a recept mellé, mivel már én is megsütöttem:))
    Viszem is a márciusi játékra!

    VálaszTörlés