A Móni által életre hívott remek "Váncza projekt" kezdeményezésre készült ez a finom és puha tésztájú szilváslepény, melyet a szakácskönyv "Jó házisütemény" jelzővel illetett. Csak helyeselni tudok...:)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
12 dkg zsír
1 egész tojás
5 dkg cukor
annyi tej, hogy lágy tésztát kapjunk
1 kg magozott szilva
fahéjas porcukor
a kenéshez tojássárgája
(pár csepp vanília aroma)
a szóráshoz porcukor
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzágyúrjuk a zsírt, 1 egész tojást, a cukrot és annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. A tésztát megfelezzük és lisztezett felületen kinyújtjuk. Az egyiket kizsírozott tepsibe fektetjük és rárakjuk a magozott és félbe vágott szilvát. Bőven megszórjuk fahéjas porcukorral és befedjük a másik tésztával. Lekenjük a vanília aromával elkevert tojássárgájával, villával több helyen megszurkáljuk és közepes tűznél szép pirosra sütjük. Négyszögletes hosszú darabokra szeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.
"Igen olcsó, gyors sütemény."
Tényleg egyszerű égy gyors süti:) Olcsónak itt nálunk sajnos nem nevezném, mert a szilva nem éppen olcsó, főleg most, hogy már október van, de más gyümölccsel is nagyon fincsi lehet:)
VálaszTörlésA szakácskönyv szerint bármilyen gyülölccsel nagyon finom! Nyáron sárgabarackkal készült:)
TörlésNagyon guszta, finom, szaftos sütemény lehet! :)
VálaszTörlésIgen, jó a megérzésed:) Minden jelző illik a süteményre!
TörlésMost jött el az idő hogy berakjam a recept mellé, mivel már én is megsütöttem:))
VálaszTörlésViszem is a márciusi játékra!