2012. október 4., csütörtök

Francia krémes


Moha nálam tökéletesen bevált és (kiváltképp) apukám által igen kedvelt francia krémesét készítettem el, szintén anyukám hétvégei születésnapi bulijára. Aki egyszer megkóstolja ezt a házilag készült krémest, amely tojásból és nem tojásporból, házilag felvert tejszínből és nem tejszínporból van, az egyrészt örökre elveszett, másrészt soha többé nem fogja értékelni a cukrászdák többségében kínált "mű" krémeseket. Ha van olyan, akit eddig az tartott vissza ezen édesség elkészítésétől, hogy túl bonyolultnak, nagy konyhai gyakorlatot igénylőnek gondolta, az gyorsan felejtse el ezt a gondolatmenetet. A leírásból kitűnik, hogy egyáltalán nem a bonyolult kategóriába sorolandó sütik közé tartozik...:)
Érdemes kipróbálni a kókuszos változatát is!

Hozzávalók:

2 csomag gyorsfagyasztott leveles tészta 390 Ft

a krémhez:
8 tojás 304 Ft
8 dl tej 116 Ft
30 dkg cukor 84 Ft
10 dkg liszt 16 Ft
2 teáskanál vanília aroma
20 gramm zselatin170 Ft

a tetejére:
4 dl habtejszín 296 Ft
2-3 evőkanál porcukor
2 zacskó habfixáló 158 Ft

a mázhoz:
1 evőkanál lefőtt kávé
5 evőkanál tej
20 dkg porcukor 71 Ft
7 dkg vaj 48 Ft
--------------------------
összesen 1270 Ft

Mindkét leveles tésztát hagyjuk szobahőmérsékletűre felengedni, majd egyenként nyújtsuk ki lisztezett felületen a tepsink méretének megfelelő méretűre és a tészta tetejét megszurkálva süssük meg mindkét tésztát aranyszínűre. Az egyik kisült tésztát hagyjuk benne a tepsiben. lehet használni nem fagyasztott leveles tésztát is, akkor elkerüljük a kiolvasztási és nyújtási időt, viszont ez a fajta tészta jóval drágább, mint a gyorsfagyasztott verzió

A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjéből verjünk kemény habot a cukor felével, a másik fele cukorral pedig keverjük ki a sárgákat, majd adjuk hozzá a lisztet és a megmelegített tejet. Keverjük ki csomómentesre, majd a vanília aroma hozzáadásával alacsony lángon, állandó kevergetés mellett sűrítsük be. ha liszt vagy étkezési keményítő van az ilyen típusú krémekben, akkor nem fog kicsapódni a tojás

A zselatint keverjük ki kevés vízzel csomómentesre, majd a krémből pár merőkanálnyit hozzátéve keverjük tovább (így jobban el tud vegyülni a zselatin az egész krémben és nem lesz tőle csomós a végeredmény), végül az egészet borítsuk hozzá a forró krémhez. Legvégül keverjük bele a fehérjehabot is. Az egészet öntsük a tepsiben várakozó tésztára és az egészet tegyük be 1 éjszakára a hűtőbe.

Másnap kenjük rá a megszilárdult krém tetejére a porcukorral és habfixálóval kemény habbá vert tejszínt, majd ezt a réteget a másik megsült tésztalappal fedjük be úgy, hogy a tésztalap simább oldala legyen felül (erre kerül majd a máz)

A mázhoz a kávét keverjük el a tejben, adjuk hozzá a porcukrot  és kis lángon melegítsük össze (a porcukornak fel kell olvadnia). Ezután a tűzről lehúzva keverjük hozzá a vajat. Hagyjuk a mázat kicsit dermedni, mert ha most kenjük rá a felső tésztalapra, akkor le fog folyni. Mikor sűrűbbre dermedt (esetleg a hűtőben), akkor kenjük rá a tésztalapra és hűtőbe téve dermesszük meg teljesen szilárdra. volt már rá példa, hogy a máz túl folyós lett és nem akart órák múlva sem megszilárdulni, úgyhogy inkább a következő cukormázzal szoktam bevonni a tetejét: a porcukrot annyi forró kávés tejjel keverem ki, amennyivel egy nem túl folyós, inkább sűrű, de azért kenhető mázat kapok. Jól lehűtve ez a máz biztosan meg fog szilárdulni, bár könnyebben törik, mint a vajas verzió

A jól lehűtött süteményt kockákra vágva tálaljuk.

3 megjegyzés:

  1. Óó, nagy kedvenc nálunk is! Kókuszosan még nem próbáltam, de köszi a tippet :)

    VálaszTörlés
  2. Jó kis szülinapi sütemény, biztosan nagyon finomságos volt! :) Jó ötlet a kókuszos verzió is! :)

    VálaszTörlés
  3. Férjem kedvence:-) Nekem első próbálkozásom évekre elvette a kedvem tőle, de aztán megembereltem magam, s sikerélményben volt részem, azóta nem tartok tőle. Én is tervezem készíteni újból. A kókuszos nagyon felkeltette az érdeklődésemet!

    VálaszTörlés