2012. október 13., szombat

ŐSZ-24. hét-SZOMBAT- Zöldséges krumplikrémleves kolbásszal, tejföllel


Imádjuk a krémleveseket! Megunhatatlanuk finomak és mivel nem habarom be őket, hanem sűrűségüket kizárólag az összeturmixolt zöldségek adják, egészségesek is. Alexánál böngészve találtam rá erre a fantasztikusnak ígérkező levesre, mely abszolút hozta az elvárt eredményt! Picit változtattam csak rajta, kizárólag azért, hogy én is hozzátegyek valamit. Nekem annyire bejött, hogy két nagy tányét elfogyasztása után már nem is ettem második fogást...:)

Hozzávalók:
1 kg krumpli
10 dkg füstölt szalonna
1 nagy répa
1 nagy zeller
1 közepes fej hagyma
2 gezerd fokhagyma
2 babérlevél
1 teáskanál szerecsendió és kurkuma
só, bors
víz

2 dl tejföl
15 dkg füstölt kolbász
kacsazsír
zellerlevél

A szalonnát vágjuk kisebb kockára és egy nagyobb lábosban süssük zsírjára, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a babérlevelet. Pároljuk együtt kb. 8 percig, majd borítsuk az alaphoz a kockázott krumplit, zellert és a karikára vágott répát. Pirítsuk át jól megforgatva az egészet, közben ízesítsük a zúzott fokhagymával. sóval, borssal, szerecsendióval és kurkumával, majd annyi vízzel öntsük fel, amennyi ellepi. Fedő alatt pároljuk puhára a zöldségeket.

Ezután vegyük ki a babérlevelet és a zöldségeket a tűzről lehúzva botmixerrel pürésítsük össze. Toljuk vissza a lábost a gázra és annyi vízzel öntsük fel, amilyen sűrűségű levest szeretnénk a végén. Forraljuk fel és készen van.

A kolbászt szeleteljük fel szép vékony karikákra és a kacsazsíron süssük ropogósra. A sütés után maradt ízletes zsírt öntsük egy kisebb pohárba, még szükségünk lezs rá.

A kész levest egy evőkanál tejföllel, a kisült kolbásszal, a kolbász sütés után maradt zsírral meglocsolva és apróra vágott zellerlevéllel tálaljuk.

5 megjegyzés:

  1. Laktató egy leveske lehet, az biztos! Egy kis palacsinta, vagy somlói mellé, és már kész is az ebéd!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Laktató és finom! Egyszerű, mégis van benne egy kis csavar, ami csak még ízletesebbé teszi! Telitalálat:)

      Törlés
  2. Finom íze lehet a többféle zöldségtől, és külön tetszik, hogy a sűrítést is a zöldségek adják! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A krémleveseket soha nem habarom be liszttel! Teljesen felesleges, mert az összemixelt zöldségek megadják a kellő sűrűségét:)

      Törlés
  3. Tyű, de jól néz ki! Most én jöttem Hozzád falatozni belőle! :)

    Örülök nagyon, hogy ízlett ... :)

    VálaszTörlés