2012. szeptember 27., csütörtök

ŐSZ-22. hét-CSÜTÖRTÖK- Keleti fűszerezésű hal citrus mártásban



... fehérboros-újhagymás krumplival. Bocsi a képekért, de munka után mire elkészülök az ételekkel már beesteledik, így ennél jobb képekkel nem tudok szolgálni:(

Hozzávalók:

1 kg tengeri halfilé 1499 Ft
4-5 evőkanál liszt
ízlés szerinti Házi ARany WOK fűszerkeverék (pár csapott evőkanál elegendő), aki nem tud ilyen fűszerkeveréket beszerezni, annak leírom, hogy mi található benne, így otthon is el tudja készíteni: só, fokhagymapor, koriander, mustármag, gyömbér, bors, kurkuma, cukor, őrölt paprika, kömény, fahéj, római kömény, szegfűszeg (az arányokkal lehet kísérletezni...)
olaj

1 db citrom 48 Ft
1 csapott evőkanál liszt
2 dl zöldségleves
2 dl főzőtejszín (magasabb zsírtartalmú) 268 Ft

1 kg krumpli 119 Ft
1 csokor újhagyma 89 Ft
só, bors
kb. 1 dl száraz fehérbor
--------------------------
összesen kb. 2100 Ft

A citromot hámozzuk meg, a héját egyenlőre tegyük félre.

A krumplikat héjastól főzzük puhára, hűtsük ki, hámozzuk meg és hideg állapotukban szeljük kb. 1 cm vastag karikákra.

A halszeleteket sózzuk meg, majd hempergessük meg a liszt és a WOK fűszerkeverék elegyében. Forró olajon mindkét oldalukat süssük pirosra, majd óvatosan, hogy a halszelet lehetőleg ne törjön szét, szedjük ki  egy nagyobb hőálló tálba és locsoljuk meg citromlével.

A visszamaradt olajra tegyük rá a megfőtt krumpli karikákat, sózzuk meg, szórjunk rá kevés WOK fűszerkeveréket, majd tegyük hozzá a karikázott újhagymát is. Mikor a krumplik megpirultak, öntsük fel az egészet a borral, forraljunk rajta egyet és készen van.

A citrus mártáshoz a citrom héját vágjuk nagyon vékony csíkokra és kevés olajon pirítsuk pár percig, majd adjuk hozzá a lisztet (ha maradt a hal hempergetéséből liszt, azt is felhasználhatjuk), további 1 perc pirítás után öntsük fel a zöldséglevessel, majd a tejszínnel. Forraljuk fel és legvégül citromlével ízesítsük. A kész mártást öntsük a tálban várakozó halakra.

1 megjegyzés:

  1. Azért nagyon guszta ám a képeken! A husi és a köret egyaránt, nagyon finom ebédetek volt! :)

    VálaszTörlés