Nagylányom a nudlit szereti, kisebbik lányom a gombócot, kisfiam mindkettőt, párommal pedig mindkettőn kívül a derelyét is. Így elkészítettem mindhárom verziót, hogy kiscsaládomban mindenki mosolyogva és elégedetten álljon fel az asztaltól:)
Hozzávalók 5 főre:
1 kg krumpli 115 Ft
kb. fél kg liszt 82 Ft
2 tojás 70 Ft
só
2 evőkanál vaj
jó sűrű házi szilvalekvár
zsemlemorsza
olaj
porcukor
-------------------------
összesen kb. 350 Ft
A krumplit héjastól főzzük puhára, majd langyosra hűtve hámozzuk meg, törjük össze, keverjük bele a tojást, vajat, sót, végül a lisztet. Jól dolgozzuk össze, majd alaposan meglisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél cm vékony kör vagy téglalap alakúra (a nyújtófát is érdemes belisztezni, hogy ne ragadjon rá a tészta).
Egy nagyobb fazékban tegyünk fel vizet forrni kevés sóval.
A kinyújtott tésztát annak megfelelően vágjuk fel, hogy mit szeretnénk készíteni belőle: ha gombócot vagy derelyét, akkor négyzet alakúra, ha nudlit, akkor kb. 1 cm széles csíkokra. A négyzetek közepébe tegyünk egy teáskanál (vagy ha nagyobb négyzeteket vágtunk, 1 evőkanál) szilvalekvárt, majd gombóc esetén formáljunk gömböt a tésztából úgy, hogy a lekvár lehetőleg a gombóc közepén maradjon és ne folyjon ki, derelyénél pedig hajtsuk a négyzetet háromszög alakba és a széleket jól nyomkodjuk össze, hogy a lekvár ne tudjon főzés közben kifolyni. Nudli esetén a csíkokat egyenként sodorjuk henger alakúra, majd éles késsel vágjuk fel kb. 1,5 cm-es darabokra.
Először a nudlikat főzzük ki a vízben, majd jöhet a gombóc és a derelye. Addig kell főzni, amíg feljönnek a víz tetejére. Ezután szűrjük le és forgassuk meg kevés olajon megpirított zsemlemorzsában.
A meghempergetett nudlit, gombócot és derelyét fedjük le kb. 10 percre, hogy a zsemlemorzsa megpuhuljon, majd a nudlit szilvalekvárral és porcukorral, a gombócot és derelyét porcukorral megszórva tálaljuk.
Hozzávalók 5 főre:
1 kg krumpli 115 Ft
kb. fél kg liszt 82 Ft
2 tojás 70 Ft
só
2 evőkanál vaj
jó sűrű házi szilvalekvár
zsemlemorsza
olaj
porcukor
-------------------------
összesen kb. 350 Ft
A krumplit héjastól főzzük puhára, majd langyosra hűtve hámozzuk meg, törjük össze, keverjük bele a tojást, vajat, sót, végül a lisztet. Jól dolgozzuk össze, majd alaposan meglisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél cm vékony kör vagy téglalap alakúra (a nyújtófát is érdemes belisztezni, hogy ne ragadjon rá a tészta).
Egy nagyobb fazékban tegyünk fel vizet forrni kevés sóval.
A kinyújtott tésztát annak megfelelően vágjuk fel, hogy mit szeretnénk készíteni belőle: ha gombócot vagy derelyét, akkor négyzet alakúra, ha nudlit, akkor kb. 1 cm széles csíkokra. A négyzetek közepébe tegyünk egy teáskanál (vagy ha nagyobb négyzeteket vágtunk, 1 evőkanál) szilvalekvárt, majd gombóc esetén formáljunk gömböt a tésztából úgy, hogy a lekvár lehetőleg a gombóc közepén maradjon és ne folyjon ki, derelyénél pedig hajtsuk a négyzetet háromszög alakba és a széleket jól nyomkodjuk össze, hogy a lekvár ne tudjon főzés közben kifolyni. Nudli esetén a csíkokat egyenként sodorjuk henger alakúra, majd éles késsel vágjuk fel kb. 1,5 cm-es darabokra.
Először a nudlikat főzzük ki a vízben, majd jöhet a gombóc és a derelye. Addig kell főzni, amíg feljönnek a víz tetejére. Ezután szűrjük le és forgassuk meg kevés olajon megpirított zsemlemorzsában.
A meghempergetett nudlit, gombócot és derelyét fedjük le kb. 10 percre, hogy a zsemlemorzsa megpuhuljon, majd a nudlit szilvalekvárral és porcukorral, a gombócot és derelyét porcukorral megszórva tálaljuk.
Látom semmit nem bíztál a véletlenre! :-D Én mindegyikből kértem volna!
VálaszTörlésNa ugye...?!
TörlésCsatlakozom Zsuzsához, én is szívesen végigkóstolnám a repertoárt! :)
VálaszTörlésMondom én, hogy mindegyik kellett...!
TörlésEgyszerre ennyi munkaigényes kaja, hát nem vagy semmi, az biztos. Én is kértem volna mindegyikből :))
VálaszTörlésHát ige, mazohistának születni kell...:)
TörlésMindegyiket imádom, de holnap nudlit fogok készíteni:) anyukám mindig ugyanígy készítette, hogy mindenkinek jó legyen, és még ráadásul mákos változat is készült, én megelégszem holnap a nudlival.
VálaszTörlés