2012. szeptember 11., kedd

ŐSZ-20. hét-KEDD- Cukkini krémleves


Nagyon kedveljük a krémleveseket. Szinte már az összes zöldségből kipróbáltam, igazából mindegyikből remek lett. Most cukkiniből készítettem, kevés kakukkfűvel megbolondítva. Idő hiányában most nem pirítottam rá kenyérkockát, sem bacont vagy sonkát, sajttal sem szórtam meg a tetejét...majd legközelebb.

Hozzávalók:

1 db szép nagy cukkini (anyukámék kertjéből való)
fél liter zöldségleves
fél liter tej 74 Ft
1 db burgonya 13 Ft
2 gerezd fokhagyma
só, bors
kakukkfű
olaj vagy vaj
------------------------------
összesen kb. 250 Ft

A cukkinit és a burgonyát hámozzuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra.

Közepes lábosban hevítsünk olajat vagy vajat és 1-2 perc alatt fonnyasszuk meg rajt a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a cukkinit és a burgonyát, sózzuk és borsozzuk meg, majd lefedve 5 percig pároljuk.

Ezután öntsük fel a zöldséglével és a tejjel, fűszerezzük kakukkfűvel és félig lefedve főzzük puhára a zöldségeket.

A majdnem kész levest húzzuk le a tűzről és botmixerrel pürésítsük össze. Tegyük vissza a gázra és forraljuk fel. Ha túl sűrűnek találjuk, hígítsuk kevés vízzel.

Kínálhatunk hozzá pirított bacont vagy sonkát, pirított kenyérkockát, illetve pirított bagettet is, melyet sajttal szórunk meg.

2 megjegyzés:

  1. Hasonlóan készítem én is, csak én nem hámozom meg a cukkinit csak jól megmosom. Húslevessel öntöm fel és szerecsendióval bolondítom meg. Pirított kenyérkockával a gyerekek kedvence, Veronikám 3 tányérral is képes megenni belőle! :)))
    A Te verziódra is sort kerítek mert tetszik nagyon!

    VálaszTörlés
  2. Cukkiniből még nem készítettem, de nagyon tetszik a recept, különösen, hogy burgonya is van benne! :)

    VálaszTörlés