2012. szeptember 30., vasárnap

ŐSZ-22. hét-VASÁRNAP- Intelligens krémes



Szeretném, ha ötletelnénk azon, hogy mitől intelligens ez a krémes?! Nagymamám régi receptes könyvében találtam rá és egyedül nem sikerült megfejtenem az elnevezés okát. Annyit azonban biztosan tudok, hogy a végeredmény "eteti magát": csak ültünk a tepsi mellett, amiben az elkészült sütemény leporcukrozva mosolygott ránk és nem tudtuk abbahagyni a fogyasztását. Pedig egy nagyon egyszerű kis sütiről van szó, mely belül valóban krémes állagú, a teteje és az alja pedig pirosra sütött...

Hozzávalók (a mennyiség szerintem egy nagyon nagy tepsire lett kiszámolva, én a saját kis tepsimben dupla adagot sütöttem a hozzávalókból):

8 tojás 304 Ft
15 dkg vaj 130 Ft
20 dkg cukor 57 Ft
9 púpos evőkanál liszt
csipet só
2 zacskó vaníliás cukor 74 Ft (az eredeti recept szerint 5 zacskó)
7,5 dl tej 112 Ft (az eredeti recept szerint 1 liter, ami nekem soknak tűnt)

a tetejére porcukor
--------------------------------
összesen 700 Ft

A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a vajat, amivel habosítsuk tovább a tésztát. Amikor jó habos, tegyük bele a csipet sót, a lisztet és a tejet. Jól keverjük össze, végül pedig forgassuk hozzá a fehérjéből vert kemény habot is.

A híg masszát öntsük vajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe (ha nagy tepsink van, akkor az egésze öntsük bele, ha kisebb, mint nekem, akkor csak a felét) és előmelegített sütőben 10 percig süssük erős lángon (nálam 225 fok), majd mérsékelt lángon (200 fokon) még 30 percig.

Kihűlve szeleteljük kockákra a süteményt és porcukorral meghintve tálaljuk.

Mamám megjegyzésként annyit írt a recept végére, hogy "nem kell megijedni attól, hogy a tészta állaga sütés előtt olyan, mint  madártej"...valóban nem, mert mint a képen is látszik, a végére szépen megsül a tészta:)

8 megjegyzés:

  1. Szerintem arról kaphatta a nevét, hogy van annyira intelligens sütike, hogy ilyen egyszerű elkészítési móddal is egy isteni finom, krémes jellegű, krémes ízű sütemény lesz belőle! ;)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is attól, hogy egyszerű mivolta ellenére mégis megsüti magát sütivé. :DDD Nagyon szeretem, de már nagyon rég sütöttem. Fincsi!! :)

    VálaszTörlés
  3. Eszembe juttattad! Van egy régi receptem, lehetetlen pite a neve, valahonnan a netről szedtem le évekkel ezelőtt. Az is ilyen, csak kókuszos. Nagyon finom! Jujj, hogy megkívántam:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kókusszal turbózni?! IGEN! A végeredmény neve: lehetetlenül intelligens krémes:)

      Törlés
  4. Ezen az elnevezésen már én is elgondolkoztam. Talán az lehet az oka, hogy ami kell, megsül benne, de a belseje krémes mara... Szelektál a süti sütés közben :) Bár a te magyarázatodat is elfogadom :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem pedig ez a magyarázat is stimmt!:)

      Törlés