Ez nem a klasszikus darálthús-karfiol-tejföl variáció, mégis nagyon finom és laktató. Hiszen van benne krumpli, rizs, paradicsom, Besamel, tejföl, sonka, mediterrán sajt és persze karfiol. Nagyon ízlett mindenkinek. Mellé nagymamám verhetetlen uborkáját fogyasztottuk...
Hozzávalók 5 főre:
1 kg krumpli 84 Ft
1 bögre rizs
1 nagy fej karfiol 439 Ft
10 dkg sonka 145 Ft
20 dkg mediterrán sajt (feta jellegű, de nem annyira sós) 399 Ft
1 nagy tejföl 189 Ft
1 csokor petrezselyemzöld 50 Ft
vaj-liszt-tej a Besamel mártáshoz
só, bors
szerecsendió
4 db paradicsom (az anyukámtól kapott utolsó darabok)
kb. fél liter zöldségleves (lehet kockából is)
-------------------------------------
összesen kb. 1500 Ft
A karfiolt bontsuk rózsáira és tegyük fel főni a zöldséglevesben. Enyhén sózzuk meg és főzzük félpuhára, majd szűrjük le úgy, hogy a főzővízre/zöldséglevesre még szükségünk lesz.
A rizst kevés olajon pirítsuk fehéredésig, majd öntsük fel térfogatával megegyező mennyiségű, leszűrt főzővízzel/zöldséglevessel és kevés só hozzáadásával főzzük félpuhára.
A krumplit hámozzuk meg, majd vágjuk vékonyabb karikákra.
Egy olajjal kikent hőálló tálban rétegezzük a hozzávalókat a következők szerint: alulra terítsük szét a karikázott krumpli felét, sózzuk meg.. Ezen oszlassuk szét a félig megfőtt rizst, amit borítsunk be a sonka szeletekkel. Erre kerüljön a félig megfőtt karfiol, majd a sóval, szerecsendióval és aprított petrezselyemmel ízesített Besamel mártás. Most jön a kisebb-nagyobb darabokra vágott mediterrán jellegű sajt, végül a maradék karikázott krumpli. Az egészet fedjük be a kevés sóval elkevert tejföllel, a tejfölt pedig a karikázott paradicsommal.
A rétegelt ételt fedjük be alufóliával (vagy a hőálló tál tetejével) és toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 60 perc alatt süssük készre az ételt.
Hmmm... jöhetne ma ebédre,nagyon guszta:))
VálaszTörlésA karfiol az egyik nagy kedvencem, vettem is ma 2 fejet:) Klassz ez a rakott étel, krémes és kiadós, tetszik:)
VálaszTörlés