2012. szeptember 29., szombat

ŐSZ-22. hét-SZOMBAT- Meggyes-vaníliás pite





Imádjuk a pitéket, bármivel is legyen töltve! Most gyermekeim kérésére meggy és vanília puding került bele.

Hozzávalók:

a tésztához:
35 dkg liszt 58 Ft
18 dkg vaj 156 Ft
2 evőkanál porcukor
1 zacskó vaníliás cukor 37 Ft
1 csipet só
kb. 0,3 dl víz

a töltelékhez:
1 csomag főzős vanília pudingpor 100 Ft
4 evőkanál cukor
fél liter tej 74 Ft
1 üveg magozott meggybefőtt 389 Ft
1 teáskanál vanília aroma

tetejére kevés tej
a forma kenéséhez kevés vaj
a szóráshoz porcukor
----------------------------
összesen 820 Ft

A lisztet morzsoljuk el a vajjal, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és annyi vizet, hogy egy keményebb, de azért rugalmas tésztát kapjunk. Jól gyúrjuk össze, majd tegyük fél órára hűtőbe.

Közben készítsük el a tölteléket. Ehhez főzzük meg a pudingot a szokásos módon, ízesítsük a vanília aromával és ha sűrűre főtt, adjuk hozzá a lecsöpögtetett meggybefőttet. Hűtsük langyosra.

A tésztát osszuk el 2/3-ad, 1/3-ad arányban és a nagyobbik részt lisztezett felületen nyújtsuk ki a formánk méretének megfelelő nagyságúra, majd béleljük ki vele a kivajazott formánkat úgy, hogy pereme is legyen a tésztának. Öntsük bele a tölteléket, amit fedjünk be a kisebbik kinyújtott tésztával. A felső tésztába "rajzolhatunk" éles késsel mintákat, amit kevés tejjel kenjünk le.

200 fokos sütőben süssük szép aranybarnára a piténket.

Ha kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk, esetleg tejszínhabot is kínálva mellé.

2 megjegyzés:

  1. Ilyenkor ősszel elég sok pitét sütök, ez is nagyon tetszik, nagyon fincsi ízkombináció:) A spenótos csirkéd is a kedvencem lenne, mert imádom a spenótot:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon bejön ez az ízkombó, szinte érzem az illatát :)

    VálaszTörlés