2012. szeptember 15., szombat

ŐSZ-20. hét-SZOMBAT- Túrós-szilvás pitetorta


A csokis pitetortánál (ami a bejegyzés óta további három alkalommal készült már nálunk...) jeleztem, hogy elkészítem a túrós-szilvás változatot is. Mint látjátok elkészítettem és bár akkora sikert nem aratott, mint a csokis változat, azért másnapra ez is az utolsó morzsáig elfogyott:)

Hozzávalók egy 26 cm-es kerek tortaformához:

40 dkg liszt (kicsit emeltem az adagon a múltkorihoz képest) 66 Ft
25 dkg vaj 217 Ft
2 evőkanál tejföl
2 tojássárgája 76 Ft
15 dkg cukor 42 Ft
csipet só

fél kg túró 369 Ft
ízlés szerinti cukor
1 csomag vaníliás cukor 34 Ft
1 citrom reszelt héja 43 Ft
1 tojás 38 Ft

kb. fél kg szilva 100 Ft

porcukor
------------------------------
összesen 985 Ft

A lisztet és a vajat morzsoljuk össze, majd gyúrjuk hozzá a cukrot, tejfölt, tojássárgáját, sót. Addig gyúrjuk, amíg a tészta egynemű lesz. Ha túl könnyednek, ragadósnak ítéljük, akkor további liszt hozzáadásával javíthatunk rajta. A kész tésztát tegyük hűtőbe addig, amíg a túrós krém elkészül.

Ehhez a túrót villával törjük át, keverjük hozzá a vaníliás cukrot, cukrot, reszelt citromhéjat és a tojást.

A szilvát mossuk meg, vágjuk ketté és magját távolítsuk el.

A hűtőből kivett tésztát felelzzük el és erősen lisztezett felületen nyújtsuk ki egyenként mindkettőt a forma aljának megflelő méretűre. Az egyiket tegyük bele a sütőpapírral bélelt formába és borítsuk rá az ízesített túrót. A túró tetejét rakjuk ki a felezett szilvákkal, majd az egészet borítsuk be a másik tésztalappal.

A felső lap tetejét szurkáljuk meg villával, majd toljuk előmelegített sütőbe, ahol 200 fokon süssük a pitét kb. 30 percig.

A formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral leszórva, szeléetekre vágva tálaljuk.

1 megjegyzés: