2012. augusztus 29., szerda

Sztracsatella szelet (sütés nélkül)


Most először próbáltam ki a görög joghurtot süteményhez, mert több helyen is nagyon dicsérték a hagyományos joghurthoz képest. Sztracsatellásat választottam a szeder és a díszítésre használt olvasztott étcsoki miatt. A végeredmény nagyon jól sikerült, a vendégek közül páran el is kérték a receptet.

Hozzávalók:

a kekszes alaphoz:
30 dkg darált háztartási keksz 161 Ft
10 dkg puha vaj 86 Ft
10 dkg porcukor 17 Ft
tej

a joghurtos krémhez:
37,5 dkg (3 kispohár) sztracsatella ízű görög joghurt 299 Ft
2 dl habtejszín 148 Ft
1 zacskó vaníliás cukor 37 Ft
1 zacskó zselatin (10 g) 116 Ft

tetejére egy doboz áfonya 299 Ft (125 gramm)
5 dkg étcsokoládé 199 Ft
--------------------------
összesen 1365 Ft

A darált kekszet morzsoljuk el a vajjal és a porcukorral, majd annyi tejjel gyúrjuk össze, amennyivel egy nem morzsalékos, hanem összeálló, jól formázható masszát kapunk. Ezt a masszát nyomkodjuk bele a tepsi aljába.

A krémhez borítsuk bele a joghurtot egy kisebb lábosba a vaníliás cukorral együtt és alacsony lángon kezdjük el melegíteni (forralni nem szabad!), hogy a cukor elolvadjon benne (aki nem találja elég édesnek az ízesített joghurtot, tehet hozzá még pár evőkanál cukrot). Ezután apránként, kézi habverővel csomómentesre keverve szórjuk hozzá a zselatint, majd a zselatinos joghurtot húzzuk le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Legvégül forgassuk bele a tejszínből vert kemény habot is.

A kihűlt joghurtos krémet öntsük rá a kekszes alapra és tegyük hűtőbe pár órára, hogy megdermedjen. Félig dermedt állapotban osszuk el a tetején a megmosott áfonyát (így egy picit belesüllyed a krémbe és nem fog "szaladgálni" a süti tetején) és csíkozzuk meg a gőz fölött felolvasztott csokival. Tegyük vissz a hűtőbe és pár óra múlva kisebb kockákra szeletelve tálaljuk.

12 megjegyzés:

  1. Azt a mindenit, de guszta, ezzel a csokival a tetején...mmm :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett,jól esne most egy szelet:)Vikitől jöttem,ott láttam a hozzászólásodat a lecsóhoz.Gyömrői vagy te is,ráadásul indultok is a főzőversenyen .Kiszoktunk menni mi is mindig .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen kicsi a világ!...Jó buli szokott lenni, főleg azoknak, akik a versenyen is indulnak, a parasztolimpia résztvevőiről már nem is beszélve...remélem idén is jól fogjuk magunkat érezni:)

      Törlés
  3. Megint egy sütés nélküli finomság tőled. S milyen jól néz ki! Nem is tudom, miért, én ritkábban készítek sütés nélkülieket, képes vagyok a nagy melegben is bekapcsolni a sütőt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van olyan sütemény, amiért akár a 40 fokos nyári melegben én is képes vagyok bekapcsolni a sütőt! De van olyan is, ami szintén nagy kedvenc és nem kell sütni! Most -bevallom- ezek vannak előnyben:)

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki, én is csak ezt mondhatom:) Tetszik, mentem is a receptet, a görög joghurtot én is nagyon szeretem, meg a török is hasonló, bár itt csak natúr ízű kapható.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Török joghurtról én még nem hallottam, lehet, hogy kishazánkban nincs is a kínálatban. A görög joghurt viszont nálam mindenképpen jön felfelé a rangsorban, a gyerkőcöknél akkor lenne abszolute nyerő, ha valami Disney figurával csinosítaná ezt is a gyártó...amíg ez nem történik meg, addig marad a "normál", de Verdás, Hercegnős változatú joghurt a kedvenc...

      Törlés
  5. Nagyon-nagyon jól néz ki, ráadásul imádom a sztracsatellás görög joghurtot, úgyhogy garantáltan kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Egy sztracsatella-fan imádni fogja ezt az édességet:)

      Törlés