2012. augusztus 17., péntek

Petrezselymes sajtos rúd


A szokásos és igen finom sajtos rúd petrezselyemzölddel ízesített változata, ami készült már nálunk medvehagymával és paradicsomosan is. Bogicám a héten tánctáborban van, ahol tízórait nem kapnak, így azt minden nap csomagolnom kell. Mára ezt a sós finomságot gondoltam neki. Nem panaszkodott a választásom miatt:)

Hozzávalók:
15 dkg sertészsír
5 dkg kacsazsír (vagy összesen 20 dkg sertészsír)
40 dkg liszt
1 evőkanál só
1 kis pohár tejföl
10 dkg reszelt sajt
1 csokor petrsezyelyemzöld

a kenéshez 1 felvert tojás (vagy kevés tej)
a szóráshoz 10 dkg reszelt sajt

A lisztet morzsoljuk össze a zsírral, majd szórjuk hozzá a sót, a reszelt sajtot, az aprított petrezselyemzöldet  és a tejföllel jól gyúrjuk össze. Borítsuk lisztezett felületre és azon is gyúrjuk át. A tésztát tegyük vissza a tálba és lefedve tegyük hűtőbe 3-4 órára (az sem baj, ha egy éjszakán át pihen).

Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél cm vastag téglalappá, kenjük meg a felvert tojással (vagy a tejjel), szórjuk rá a reszelt sajtot és derelyevágóval szabjunk kb. 1 cm széles, hosszú csíkokat. A csíkokat szintén derelyevágóval szeljük kettő vagy három darabba (attól függően, hogy ízlésünk szerint milyen nagyságú rudakat szeretnénk), tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és 200 fokon süssük aranyszínűre.

9 megjegyzés:

  1. Hű, imádom a sajtos rudat, egy kis petrezselyemmel felturbózva még finomabb lehet! Anno az első látogatósnál azt vittem apósnak, azóta is nagy rajongóm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szóval igaz a mondás: a férfiakat (így az apósokat is) a hasuknál fogva lehet elvarázsloni...:)

      Törlés
    2. Szóval igaz a mondás: a férfiakat (így az apósokat is) a hasuknál fogva lehet elvarázsolni!...:)

      Törlés
  2. Még sosem jutott eszembe ilyen módon felturbózni a sajtos rudat, de díjazom az ötlete, nagyon is! :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nagy petrezselyemzöld rajongó vagyok és nagyon sok ételbe teszem ezt a fűszernövényt! Ebben a sajtos rúdban is remekül debütált:)

      Törlés
  3. Nagyon jó az ötlet és gyönyörű. Viszem is a receptet:))

    VálaszTörlés
  4. Hű, ez az a fajta porhanyós rúd, ugye? :) Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés