2012. augusztus 13., hétfő

Padlizsánkrém (ahogy mi szeretjük)


Kevés paradicsommal, majonéz nélkül. Ha rám jön a padlizsánkrém ehetnék, akkor készítek egy nagyobb adagot és képes vagyok reggelire, ebédre és vacsorára is padlizsánkrémet enni! Egyszerűen imádom! Erdélyben sem tudtam betelni vele, bár ott kicsit másképpen készítették (majonézzel, apróra vágott vöröshagymával, amit nem pároltak meg...mennyei volt).

Hozzávalók:

1 nagyobb vagy két kisebb padlizsán (megsütve, meghámozva és felkockázva kb. 50 dkg ) 249 FT
1 nagyobb vöröshagyma fele 8 Ft
fél paradicsom 17 Ft
2 gerezd fokhagyma (aki fokhagymásabban szereti, az tehet hozzá többet)
só, bors
olaj
---------------------------------
összesen 280 Ft

A megmosott és szárazra törölt padlizsánt éles kés hegyével szurkáljuk meg több helyen (így sütés közben nem fog a padlizsán felrobbanni) és tegyük be a 200 fokra előmelegített sütőbe sülni. Kb. 1 óra alatt megpuhul.

A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd vágjuk le a két végét, lila héját húzzuk le és a padlizsán lemeztelenített húsát vágjuk kisebb kockákra.

Egy kisebb serpenyőben hevítsünk olajat (ne sajnáljuk, mert a padlizsán sok olajat képes magába szívni) és pároljuk rajta jó puhára a nagyon apróra vágott vöröshagymát. Adjuk hozzá a megmosott és zöld részétől megfosztott, szintén nagyon apróra vágott paradicsomot, amivel további 4-5 percig pirítsuk a hagymát, végül tegyük bele a zúzott fokhagymát, a kisebb kockára vágott padlizsánhúst és az egészet sózzuk és borsozzuk meg. Pároljuk további 5 percig.

Ezután az egyveleget borítsuk turmixgép poharába és pürésítsük össze.

Én így, langyosan is imádom, ropogós kenyérre, zsömlére kenve, de hidegen is kitűnő étel.




1 megjegyzés:

  1. Egyszer készítettem párolt hagymával, finom volt úgy is. Paradicsommal is kipróbálom majd:-) ahogy írtad, úgy szoktam általában. Nyers hagyma, majonéz:-)

    VálaszTörlés