2012. augusztus 11., szombat

NYÁR-18. hét-SZOMBAT - Tárkonyos leves bográcsban, gombóccal



A hétvégi jó időre tekintettel a kerti bográcsolás mellett döntöttünk. Most kivételesen a férjemtől (és nem a gyerekektől) kérdeztem meg, hogy mit szeretne enni és most kivételesen egyből választ is kaptam: "Tárkonyos levest, krumpligombóccal!" Ez az egyik kedvenc levesünk, főleg vadhúsból készítve. Most sertéshús került bele, így sem volt rossz, de nem is volt meg a finom plusz íze. Ettől eltekinte egy nagy adag készült belőle, így másnap ebédre is maradt:)

Hozzávalók:

1 kg sertéshús (lapocka vagy comb) kisebb kockákra vágva 1198 Ft
1 sárgarépa felkarikázva 24 Ft
1 karalábé felkockázva 129 Ft
1 petrezselyemgyökér felkarikázva 189 Ft
1 nagy fej hagyma 18 Ft
3 gerezd fokhagyma
fél liter főzőtejszín 389 Ft
só, bors
tárkony
olaj
1 citrom 38 Ft
a krumpligombóchoz:
60 dkg főtt, áttrört krumpli 71 Ft
20 dkg liszt 33 Ft
1 tojás 38 Ft
só, bors
----------------------------------
összesen 2130 Ft

Egy közepes bográcsban melegítsünk olajat és pároljuk rajta üvegesre az aprított hagymát. Borítsuk bele a felkockázott húst és pirírtsuk fehéredésig. Közben sózzuk, borsozzuk és szórjunk rá a tárkonyból. Keverjük hozzá a zöldségeket és öntsük fel kb. 3 liter vízzel (azért ennyivel, mert dupla adag gombócot gyúrtam be). Főzzük a húst és a zöldségeket puhára.

Közben készítsük el a gombócot: a megfőtt és áttört krumplit hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjük össze a tojással és a liszttel. Jól gyúrjuk össze, formázzunk közepes nagyságú gombócokat és főzzük bele a levesbe (ha már a hús és a zöldségek megpuhultak).

Ha a gombócok is megfőttek (feljöttek a leves tetejére), akkor borítsuk hozzá a leveshez a kevés tárkonnyal  és zúzott fokhagymával ízesített tejszínt és forraljuk fel.

A legvégén facsarjuk bele a levsebe a citromot.

TIPP: most kimaradt a zeller a levesből, de azt is szoktam beletenni

6 megjegyzés:

  1. Ha esetleg van még, akkor én is kérnék, nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos már nincs, de ha legközelebb készítek, ígérem, hogy gondolok rád:)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Ha esetleg kapsz vadhúst, inkább azzal főzd meg, tényleg finomabb lesz az íze:)

      Törlés