Gerdinél láttam a receptet, ami azonnal megtetszett, hiszen én is imádom ezt a süteményt, ennek ellenére még sohasem készítettem el. Annyit változtattam rajta, hogy muffin formában sütöttem meg a tésztát, így nincsenek leeső részek. Kicsit izgultam, hogy a piskóta megsül-e a formában, illetve, hogy nem ragad-e bele, de nem történt semmi gikszer. Gyönyörűen feljött és megsült a tészta! A krémen nem változtattam, nagyon finom lett, nem túl édes, mégis ízletes (illetve annyi változtatást eszközöltem csak, hogy főztem bele 5 dkg kókuszreszeléket a mi ízlésünk szerint, illetve kevés citromlével, citromhéjjal ízesítettem). Csokimáznak pedig a jól bevált, kevés pénzből kihozható kakaópor-porcukor-olaj-forró víz variációt választottam. A végeredményről annyit, hogy mindenkinek nagyon ízlett, másnapra alig tudtam csomagolni Bogicának, aki tánctáborban van a héten...:)
Hozzávalók 20-22 db muffinhoz:
a tésztához:
6 db tojás 204 Ft
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
fél csomag sütőpor 37 Ft
2 evőkanál kakaópor
3 evőkanál olaj
a krémhez:
6 dl tej 95 Ft
6 evőkanál liszt
16 dkg vaj 138 Ft
21 dkg porcukor 71 Ft
1 teáskanál vanília kivonat
fél citrom leve és reszelt héja 35 Ft
5 dkg kókuszreszelék 74 Ft
a tetejére:
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál porcukor
1 evőknaál olaj
forró víz
a hempergetéshez:
kb. 5 dkg kókuszreszelék 74 Ft
--------------------------------
összesen kb. 800 Ft
A tésztához az egész tojásokat habosítsuk össze a cukorral (legalább 5 percig keverjük gépi habverővel). A lisztet vegyítsük össze a sütőporral és a kakaóporral, majd 3-4 adagban keverjük hozzá a cukros tojáshoz. Végül adjuk hozzá az olajat is. A muffinsütő horpadásait kenjük ki vajjal, majd lisztezzük be és mindegyik horpadásba tegyünk kb. 2 evőkanál tésztát (a tészta kb. a horpadás 2/3-ad részéig érjen). A formát toljuk előmelegített sütőbe és 200 fokon süssük kb. 20 percig. A megsült muffinokat hagyjuk a formában kihűlni, majd vegyük ki.
Közben a krémhez keverjük simára a lisztet kevés tejjel, majd öntsük hozzá a többi tejet is és alacsony lángon sűrítsük be. A tűzről levéve keverjük hozzá a kókuszreszeléket, a fél citrom reszelt héját és levét is, majd teljesen hűtsük ki. A vajat keverjük habosra a porcukorral és vegyítsük össze a teljesen kihűlt krémmel.
A kihűlt muffinokat vágjuk ketté és töltsük meg kb. 1 evőkanál krémmel, majd kenjük meg az oldalát is, amit kenés után forgassunk meg a kókuszreszelékben.
Ha mindegyik muffint betöltöttük és megkentük, készítsük el a mázat: a kakaóport keverjük össze a porcukorral, olajjal, majd kézi habverővel annyi forró vizet adjunk hozzá, amennyivel egy nem túl folyó állagú, de jól kenhető krémet kapunk. Ezzel a krémmel kenjük meg a muffinok tetejét.
Tegyük hűtőbe mindet és jól lehűtve tálaljuk.
(a fenti mennyiségből elég sok krém lett, maradt ki belőle, amit félretettem és holnap egy másik sütinél fogom felhasználni)
Óh igen, igen... a szívem közepébe találtál az egyik nagy kedvencemmel! És hogy nincsenek leeső darabkák?-Profi vagy!!!
VálaszTörlésEgyik kedvenc sütim! Bár nálunk kozáksapka néven fut (de nem olyan?:) :)Nagyon ügyes valósítottad meg, költségkímélő módon :)
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy, és milyen jó ötlet muffinformában sütni! :) Mindig az tart vissza a hólabda sütésétől, hogy macerás, így viszont egyszerűbb a dolog és így is nagyon mutatós! :)
VálaszTörlésKedves Lányok! KÖSZÖNÖM a dicsérő szavakat, úgymint "profi", "ügyes", "mutatós" (na nem én, hanem a muffin...), nagyon jól esik:)
VálaszTörlés