Amikor Aledánál megláttam ezt a receptet, azonnal el akartam készíteni! Nem gyakran esik ez meg velem, de ez az étel pont olyan, amiért rajongok: egyszerű, pici csavarral, semmi különleges hozzávaló, mégis nagyszerű végeredmény, amit bármikor hajlandó lennék megenni! Már a recept elolvasásakor éreztem az ízét a pirított kolozsvári szalonnával és pirított hagymával megspékelt finom, puha palacsinta ízének, amit a tejföl és a sajt tett ízletesebbé. Az elkészített étel pedig nem okozott csalódást: nagyon finom volt! Több receptet is el fogok még készíteni Aledától, akinél az erdélyi konyha hasonlóan kiváló fogásaival ismerkedhettek meg! Érdemes "átnézni" hozzá:)
Hozzávalók:
20 dkg liszt 33 Ft
2 tojás 68 Ft
2 dl tej 31 Ft
3 dl szódavíz/ásványvíz
só, bors
10 dkg kolozsvári szalonna 149 Ft
1 közepes fej hagyma 13 Ft
fél csokor petrezselymezöld 25 Ft (ezt némi pluszként tettem bele, hogy jómagam is hozzátegyek valamit ehhez a remek recepthez...)
olaj
1 kis pohár tejföl 85 Ft
5 dkg reszelt sajt 49 Ft
-----------------------
összesen 460 Ft
A szalonnát vágjuk minél apróbbra és kevés olajon süssük szép pirosra, ropogósra. Közben a hagymát tisztítás után szintén aprítsuk fel és keverjük hozzá a pirosra sült szalonnához. Pirítsuk együtt további 8-10 percig, majd zárjuk el alatta a gázt és hagyjuk kihűlni.
A palacsintatésztához a tojásokat verjük fel, öntsük hozzá a tejet, majd kézi habverővel apránként keverjük hozzá a lisztet. A sűrű masszát a szódavízzel/ásványvízzel hígítsuk, keverjünk hozzá sót, borsot, a kihűlt szalonnás-hagymás keveréket, 1-2 evőkanál olajat és az apróra vágott petrezselyemzöldet. A kész masszát 15 percig pihentessük, majd süssük ki.
A kisült palacsintákat tekerjük fel és tegyük egymás mellé szorosan egy olajjal vékonyan kikent hőálló tálban. Tetejüket kenjük meg a tejföllel és szórjuk meg a reszelt sajttal. Az egészet toljuk forró sütőbe és a sajt olvadásáig süssük.
Örülök, hogy ízlett:) Nagyon jó ötlet a petrezselyemmel dúsítás.Én nem tettem, mert eredeti formájában kellett elkészítsem, de ha repetázok, majd tenni fogok.
VálaszTörlésAz eredeti is mennyei, csak valami pluszt szerettem volna hozzátenni...:)
TörlésEzt én is kinéztem magamnak, nagyon jó lett nálad is:) Mostmár a napokban biztos megsütöm:)
VálaszTörlésHa elkészíted és megkóstoljátok, nem fogtok csalódni!...:)
TörlésKedden én is elkészítettem, ez volt a vacsoránk, amikor Anyukámékat meghívtuk. Még nem volt időm publikálni, pedig isteni finom, minél hamarabb kint lenne a helye. Nagyon jól mutat nálad is. :P
VálaszTörlésAzt hiszem, többen is meg fogjuk sütni Aledától, annyira guszta! Tényleg jó ötlet a petrezselyemmel dúsítás, istenien néz ki! :)
VálaszTörlés