2012. június 21., csütörtök

NYÁR - 14. hét - CSÜTÖRTÖK - Rizses káposzta


Amikor először megláttam ezt a receptet Frank Júlia szakácskönyvében, átlapoztam. Egyáltalán nem hozott izgalomba a rizs káposztával kombinálva gondolat. Aztán eltelt pár év és megint kezembe került a szakácskönyv és a receptet elolvasva megkérdeztem magamtól: " Rizs káposztával kombinálva? Miért ne! Külön mindegyiket szeretjük, akkor egyben sütve sem lehet rossz!" És valóban nem volt rossz, viszont annál inkább jó! A férjem meg is kérdezte, hogy honnan szedtem ezt a finom receptet? Nem akartam neki mondani, hogy évekig a polcon porosodó szakácskönyvből:)

Hozzávalók:

50 dkg savanyú káposzta 98 Ft
15 dkg rizs 55 Ft
10 dkg császárszalonna 130 Ft
1 kis pohár tejföl 85 Ft
2 tojás 76 Ft
1 kis fej hagyma 10 Ft
só, bors
1 evőkanál Vegeta
1 teáskanál csombor (borsikafű)
--------------------------------
összesen 454 Ft

A rizst egy kisebb lábosban, kevés olajon pirítsuk meg, majd térfogatához képest dupla mennyiségű vízben, fedő alatt főzzük puhára. Közben ízesítsük kevés sóval és Vegetával.

A káposztát vágjuk apróra és kevés olajon a csomborral, borssal meghintve, fedő alatt pároljuk puhára.

A császárszalonnát csíkozzuk fel és kevés olajon süssük szép pirosra. Szedjük ki és a visszamaradt zsiradékon pároljuk üvegesre az aprított hagymát. Ha kész, keverjük össze a tejföllel és a tojással.

Kisebb hőálló tál aljára terítsük szét a káposzta egyharmadát és takarjuk be a rizs felével. Erre tegyük rá a káposzta másik harmadát és a maradék rizst. A rétegezést a káposzta utolsó harmadával fejezzük be, majd locsoljuk meg az egészet a tejfölös-tojásos-hagymás öntettel és végül oszlassuk el az étel tetején a sült császárszalonnát.

Az ételt fedjük be alufóliával és forró sütőben pároljuk 30 percig, majd a fóliát levéve 5-8 percig pirítsuk.

7 megjegyzés:

  1. Úgy néz ki mintha a kolozsvári rakott káposzta egy hús nélküli változata lenne ,nemde ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Utána nézek a kolozsvári rakott káposztának, mert még nem készítettem, de ha hasonló ehhez az ételhez, csak hússal van tuningolva, akkor tuti finom lehet:)

      Törlés
    2. Ilyenkor nyár elején a kolozsvári rakott káposztát ,kovászolt káposztából készítik ,éppen olyan kellemesen savanyú mint a kovászolt uborka ,üdén , a nyári káposzta frissességével robbantja az idény ízbombáját .

      Törlés
  2. Ez nagyon tetszik nekem, mind az ízvilág-mind pedig az, hogy gyorsan összedobható! Jó, hogy letörölgetted róla a port! :-)

    VálaszTörlés
  3. Fincsi és gyors, jó kis vacsora ötlet. Mostanában annyira nagy gondban vagyok minden nap kitalálni, hogy mi legyen a vacsora, nem is értem miért van ez. De köszi az ötletet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, számomra is mindig az a legnehezebb feladat, hogy kitaláljam a heti menüt, mert változatosnak is kell lennie, idény jellegűnek is, na és persze legfőképpen finomnak...:)

      Törlés