2013. június 10., hétfő

Szezámmagos perec


Legutóbb szilveszterkor készítettem ezt a perecet, ami egy nagyon finom, nem túl puha, de nem is ehetetlenül kemény szezámmagos perec, melyen a szezámmag alig látszik (bocsi!). Elég időigényes elkészíteni (még a gyerkőcök segítségével is), hiszen egyenként kell a pereceket megformázni, de érdemes vele bajlódni, mert mindenképpen finomabb lesz a bolti verziónál.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg vaj
1 csomag sütőpor
fél dl tej
1 tojás
1 teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
kb. 1 púpos teáskanál szezámmag

A lisztet vegyítsük össze a sóval, sütőporral, morzsoljuk össze a vajjal. Lassan dolgozzuk hozzá a tejet, a tojást, a borsot. A tésztának keménynek és simának kell lennie. Lisztezett felületen nyújtsuk ki ceruzavastagságúra és vágjuk fel nagyon vékony csíkokra. Az így kapott csíkokból formázzunk perecet. Minden perec tetejét spricceljük meg vízzel és szórjuk rá a szezámmagot. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és forró sütőben süssük 10 percig, majd a hőmérsékletet mérsékelve süssük pirosra.

A megsült perec sokáig eláll és a szakácskönyv szerint ideális sörkorcsolya:)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem az ilyen sós sütiket, szívesen elbíbelődök vele:) A család meg szívesen eltünteti:)

    VálaszTörlés
  2. Jó kis kézügyesség-fejlesztő tevékenység:-) Helyes pereckék lettek, ügyesek vagytok!

    VálaszTörlés
  3. Szépen megformáztátok! Jó szórakozás tud lenni esős délutánokra a gyerekekkel:-)

    VálaszTörlés
  4. Amikor megláttam ezeket a guszta pereceket akkor nekem is az jutott eszembe, hogy milyen jó kis nasika lenne szilveszterre :) Mennyei! :)

    VálaszTörlés
  5. Időigényes, de megéri, mert nagyon finom. :)

    VálaszTörlés
  6. Jó munkához idő kell és perec-tészta :)

    VálaszTörlés