2012. június 10., vasárnap

NYÁR - 12. hét - VASÁRNAP - Gombakrém leves


Mint általában minden krémlevesem, ez is habarás nélkül készült, így téve valamivel egészségesebbé és kalória szegényebbé a főztömet. Krémesítésnek kevés tejfölt használtam, a leves mellé pedig fokhagymás pirítós készítettem (magamnak teljes kiőrlésű kenyérből). A leves pikantériáját pedig kevés citromlé adta meg. A végeredményre nem volt panasz, olyannyira, hogy vacsorára nem maradt egy csepp sem...

Hozzávalók:

fél kg csiperke és barna csiperke gomba vegyesen 239 és 199 Ft = 438 Ft
2 evőkanál vaj
1 kisebb fej hagyma 10 Ft
1 kis darab zellergumó
só, bors
kakukkfű
fél citrom leve
1 liter víz
---------------------------
összesen kb. 500 Ft

A hagymát tisztítás után vágjuk apróra és kevés vajon pirítsuk sárgára. Közben a gyerekek segítségével tisztítsuk meg és szeleteljük fel a kétféle gombát, valamint vágjuk kisebb kockákra a zellert. Mindkettőt adjuk a hagymához és addig pároljuk, amíg a gomba elfövi saját levét. Közben sózzuk, borsozzuk és szórjuk hozzá a kakukkfüvet.

Öntsük fel a vízzel és hagyjuk főni alacsony lángon kb. 20-25 percig. Ezután a tűzről lehúzva botmixerrel pürésítsük, majd visszatéve a gázra keverjük el benne a tejfölt és a citromlevet. Forraljunk egyet rajta és már tálalhatjuk is az előre elkészített fokhagymás pirítóssal.


A csirkeszárny nálunk nagyon kedvelt étel, gyakorlatilag bármilyen pácban elkészítve imádjuk, éppen ezért nagyon szeretek "átnézni" Alexa Christihez, a nemvagyokmesterszakács blog szerkesztőjéhez, mert eszméletlenül jó fűszerkeverékek és pácok vannak nála. Ők is nagy csirkeszárny-fanok, a jobb oldali sávban külön fejezetet szentelt ropogós, fűszeres csirkeszárny receptjeinek, érdemes megnézni, de előre szólok, hogy annyi tuti fűszerkeverék és szósz recept van nála, hogy egy félórácska nem lesz elég a böngészésre:)

A mai BBQ pác is tőle származik, bár kicsit át kellett variálnom, mert pár alapanyagot nem tudtam hozzá beszerezni. Viszont így is nagyon finom lett a végeredmény! Alexa eredeti BBQ szósz receptjét itt olvashatjátok.

Hozzávalók:

1 kg csirkeszárny 769 Ft

BBQ páchoz:
15 dkg sűrített paradicsom püré 278 Ft
1 evőkanál ecet
4 evőkanál víz
1 kisebb fej vöröshagyma 10 Ft
10 gerezd reszelt fokhagyma
olaj
4 evőkanál mustár
4 evőkanál cukor
2 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál oreganó
1 evőkanál kakukkfű
2 teáskanál só
2 teáskanál őrölt fekete bors
-----------------------------
összesen kb. 1100 Ft

A szárnyakat jól mossuk meg, a szárnyvégeket vágjuk le, tegyük félre egy későbbi leveshez. A megmaradt húst sózzuk meg és tegyük félre.

A páchoz egy kisebb lábosban hevítsük fel az olajat és pároljuk meg benne az apróra vágott hagymát. Tegyük bele a fokhagymát, a cukrot, a baracklekvárt, a sűrített paradicsomot, a vizet, a fűszereket és a mustárt. Legvégül kerüljön bele az ecet. Az egészet alacsony lángon főzzük 5-10 percig, majd turmixoljuk le. A kész mártást öntsük rá a húsra és jól keverjük össze.

Hőálló tálat kenjünk ki olajjal és rakosgassuk bele a húsokat. Fedjük le alufóliával és forró sütőben süssük 40 percig, majd a fóliát levéve róla annyi ideig, amíg a húsok szép piros színűre sülnek.

Köretnek főtt rizs volt hozzá.

TIPP: grillrácson megsütve még finomabb íze lesz és megkapja azt a füstös ízt, ami a BBQ pácból kimaradt.


Természetesen alkohol nélkül, bár érdekes gondolat kevés alkohollal felturbózni a sütit, persze szigorúan felnőtt fogyasztók számára! Most viszont gyermekeknek is készült, úgyhogy ez az alkotóelem kimaradt belőle...:)(:

A receptet így utólag elküldtem a VKF49. fordulójára is, melyet a mandulasarok háziasszonya hívott életre.

Hozzávalók egy kb. 32*24 cm-es tepsihez:

11 dkg liszt 18 Ft
9 dkg étkezési keményítő
6 tojás 300 Ft
13 dkg porcukor 43 Ft
1 lime reszelt héja 85 Ft

krém:
25 dkg mascarpone 489 Ft
10 dkg fehér csoki 199 Ft
1 lime reszelt héja és leve 85 Ft
(1 csokor menta - nálam kimaradt)

díszítéshez reszelt fehér csoki és lime szeletek
-----------------------------------
összesen 1220 Ft

A tésztához a lisztet, a keményítőt és a lime reszelt héját keverjük össze. A tojásokat válasszuk ketté és a sárgákat keverjük krémesre, a fehérjét pedig a porcukorral és pár csepp lime lével verjük kemény habbá. A krémesre kevert sárgákhoz felváltva, 3-4 részletben keverjük hozzá a lisztes keveréket és a kemény habot. A masszát öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokon süssük kb. 30-35 percig (a teteje szép aranysárgára fog pirulni). Hagyjuk kihűlni.

A krémhez a csokit vízfürdő felett olvasszuk fel, majd a vízfürdőről levéve keverjük bele a (mentát), lime héját és levét, valamint a mascarponét.

A kész krémet kenjük rá a tészta tetejére és díszítésként reszeljünk rá fehér csokit, valamint tegyünk rá apró lime szeleteket.

TIPP: tortának is ekészíthetjük, csak akkor dupla adag krémmel számoljunk és szerintem a tészta hozzávalóit megfelezve két kerek lapot süssünk.

1 megjegyzés:

  1. Nem lehet rossz a zellerrel, mindenképpen kipróbálásra érdemes, guszta! :)

    VálaszTörlés