2013. március 8., péntek

Kókuszmeggy szelet (sütés nélkül)


Gyorsan kellett valami édességet kreálni. A gyors elkészítés nálam egyet jelent a sütés nélküli móddal. Jó pár ilyen édesség van a blogomon, szóval volt miből kiindulni. Az álom meggyes ugrott be elsőként, amit nagyon szeretünk. Ez most valamilyen kókuszos krémért kiáltott, így született meg ez a könnyű kis édesség, melynek igen kreatív módon a kókusszmeggy nevet adtam...:) Nagyon ízlett mindenkinek, estére el is fogyott. Most nem gyúrtam kekszes alapot hozzá és a tepsit sem raktam ki háztartási keksszel, de természetesen ez is járható út. Elrontani egyikkel sem fogjuk.

Hozzávalók:

1 üveg magozott, cukrozott meggybefőtt
1 üveg víz (a meggybefőtt üvegét használva)
3-4 evőkanál cukor
kb. 10-12 evőkanál búzadara
2 teáskanál vanília aroma
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg

15 dkg kókuszreszelék
4 dl tej
4 evőkanál porcukor
2 dl habbá vert tejszín

3 evőkanál keserű kakaópor
3 evőkanál porcukor
1 evőkanál olaj
forró víz

A meggybefőttet (levével együtt) borítsuk bele egy közepes lábosba. Öntsünk hozzá egy üveg vizet, ízesítsük cukorral, aromával, citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel és kezdjük el melegíteni. Amikor forr, kanalanként és állandó kevergetés mellett adjuk hozzá a búzadarát. Főzzük kb. 5 percig, amíg a dara megdagad, megpuhul, majd az egészet borítsuk bele egy tepsibe. Hagyjuk teljesen kihűlni (és megdermedni).

A tejet kezdjük el főzni egy kisebb lábosban, keverjük hozzá a kókuszreszeléket és a porcukort. Főzzük kb. 7-8 percig (addig, amíg a kókuszreszelék magába szívja az összes tejet), majd hűtsük ki. Csak ezután dolgozzuk hozzá óvatosan a habbá vert tejszínt. Ezt a krémet simítsuk rá a kihűlt meggyes réteg tetejére.

A kakaóport vegyítsük össze a porcukorral, olajjal és annyi forró vízzel, hogy egy nem túl folyós, de azért még kenhető mázat kapjunk. Ezzel csíkozzuk be a kókuszos réteg tetejét.

Az elkészült édességet tegyük hűtőbe pár órára, majd kockákra szeletelve tálaljuk.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a buzadaras alja :)

    VálaszTörlés
  2. Mindenestől finom lehet. Csábító színe van:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát még milyen gyönyörű színe lesz a nyári friss meggyből!!!:)

      Törlés
  3. Jaj de szuper :) az egészben az is csábító hogy még sütni sem kell :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is nagy kedvenceid a sütés nélküli édességek? Mert akkor üdv. a klubban:)

      Törlés
  4. Mi ez a finomság itt kérem szépen?? :))) És hol lehetne egy kis kóstolóhoz jutni...;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a finomság egy hihetetlenül gyorsan elkészítehtő valami, amit az édesség utáni olthatatlan és azonnal orvosolandó vágy hívott életre! Az oklevél nélküli kosztosomnak természetesen azonnali kóstolás jár belőle: nyisd az ablakot:))))

      Törlés
  5. Én is szívesen megkóstolnám, finom, könnyed desszert lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, finom, könnyed, gyorsan fogyó desszert!:)

      Törlés
  6. A gyönyörű színe fogott meg először, aztán olvasva a receptet, úgy érzem ki kell próbálnom nekem is...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megtetszett! Jó étvágyat hozzá:)

      Törlés