2012. június 8., péntek

NYÁR- 12. hét - PÉNTEK - Burgonyás-húsos rakottas


Nekem ez az egyik kedvencem! Remekül passzol egymáshoz a finoman ízesített darált marhahús és a tetején elhelyezkedő zelleres burgonyapüré. A gyerkőcök pedig azért imádják, mert ízében és formájában nagyon hasonlít a lassagnához, ami kedvenc ételeik között szerintem az első helyet foglalja el. Egy bajom volt csak, mégpedig az, hogy melegen nem lehet szépen tálalni és fényképezni az ételt, mert egyszerűen szétcsúszik a tányéron. Így csak ezt a tálban készült fotót tudom prezentálni a fogásról, a többit pedig a fantáziátokra bízom...:)

Hozzávalók 5 főre:

fél kg darált marhahús 789 Ft
1 közepes fej hagyma 15 Ft
1 hámozott paradicsom konzerv 199 Ft
1 evőkanál liszt
só, bors
kakukkfű
1 teáskanál provánszi fűszerkeverék
olaj

80 dkg burgonya 183 Ft
1 kisebb zellergumó (kb. 20 dkg) 58 Ft
2 dl főzőtejszín 199 Ft
1 evőkanál vaj
10 dkg sajt 180 Ft
-----------------------------------------
összesen 1625 Ft

A húsos raguhoz a hagymát vágjuk apróra és kevés olajon fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, fűszerkeverékkel és a hús barnulásáig pirítsuk. Ezután szórjuk hozzá a lisztet, pirítsuk 1-2 percig, majd öntsük a serpenyőbe a hámozott paradicsom konzervet levével együtt és kb. 1 dl vizet  is, majd pároljuk puhára a húst.

Az előfőzött ragut borítsuk bele egy hőálló tálba.

A burgonyaborításhoz sós vízben főzzük puhára a kisebb kockára vágott burgonyát és zellert. Borítsuk le róla a vizet, öntsük fel a tejszínnel és botmixerrel keverjük simára a masszát. Ezután keverjük hozzá a vajat, valamint a reszelt sajt felét. A kész pürét kanalazzuk rá a húsos ragura.

Az előkészített étel tetejére reszeljük rá a maradék sajtot és 200 fokos sütőbe tolva kb. 30 perc alatt süssük készre.

1 megjegyzés:

  1. Fincsi egytálétel! A zelleres krumplit még nem próbáltam, de kifogom:)

    VálaszTörlés