2012. június 19., kedd

Cseresznyés guba torta




A torta a "Nagykörü tortája 2012"-es felhívásra készült, melyet Notburga Gabi blogján olvastam. (az elkészült torták Nagykörü facebook oldalán is megtalálhatóak) Ha figyelemmel kísérjük a "Magyarország tortája" sorozatot, ahol hagyományos magyar édességeket vagy alapanyagokat alapul véve (madártej, szatmári szilva, szilvásgombóc, pándi meggy, sárgabarackos köles torta) alkotnak a mestercukrászok finomabbnál finomabb tortákat, akkor eszünkbe juthat, hogy a mákos guba még nem került terítékre. Ezen a gondolatmeneten elindulva (és mert a diós és vaníliás guba is mennyei volt...) jutottam el a cseresznyés guba torta megfogalmazásáig, melyet Nagykörű tortájának készítettem el. Fogadjátok szeretettel!

Hozzávalók:

az alaphoz:
2 db nagyobb, kiszáradt kifli (vagy 3-4 kisebb darab) 80 Ft

a cseresznyés réteghez:
30 dkg magozott, cseresznye (anyukámék saját terméséből való)
kb. 5 dkg cukor (a cserkó édességétől függ) 14 Ft
fél dl víz
1 csapott evőkanál étkezési keményítő

a vanília krémhez:
3 dl tej 47 Ft
4 tojás sárgája 200 Ft
5 dkg cukor 14 Ft
2 evőkanál liszt
1 teáskanál vanília aroma
2 dl habtejszín felverve 155 Ft

a tetejére:
4 tojásfehérje
1 evőkanál porcukor
a cseresznyés öntet 1/3-ad része

a díszítéshez:
10 db magozott és elfelezett cseresznye
kevés mandula szirom
---------------------------------------
összesen kb. 430 Ft + a cseresznye

Az alaphoz a kiszáradt kifliket karikázzuk fel és béleljünk ki vele egy 26 cm-es kerek torta formát, amit alulról már bevontunk két réteg alufóliával (ezzel akadályozva meg, hogy a krém sütés közben kicsorogjon).

A cseresznyés réteghez a magozott cserkót kisebb lábosban főzzük össze a cukorral és a vízzel, majd amikor a cseresznyeszemek összeestek, botmixerrel keverjünk rajta párat, végül sűrítsük be a kevés vízzel csomómentesre kavart étkezési keményítővel. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a kész cseresznyés öntet 2/3-ad részével locsoljuk meg a kifliket.


A vanília krémhez a tojások sárgáját habosítsuk fel a cukorral, majd a liszttel és öntsük fel folytonos keverés mellett a megforrósított tejjel. Löttyintsük hozzá a vanília aromát, majd alacsony láng felett, állandó keverés mellett sűrítsük be. Hűtsük ki, végezetül keverjük hozzá óvatosan a felvert tejszínt. A kész krémet öntsük a cseresznyés kiflik tetejére.


A tojásfehérjét kezdjük el felverni és ha kezd keményedni, adjuk hozzá a porcukrot és verjük jó kemény habbá, majd óvatosan keverjük bele a cseresznyés öntet megmaradt 1/3-ad részét. A kész, lila színű habot tegyük nyomózsákba és nyomjunk habrózsákat a vanília krém tetejére.


A gubát toljuk előmelegített sütőbe és addig süssük, amíg a habrózsák színt kapnak.

A kész guba tetejét kedvünk szerint díszítsük ki a felezett cseresznyeszemekkel és a mandula szirommal.

                           

A tortát jól hűtsük ki és csak ezután szeleteljük fel.






7 megjegyzés:

  1. Szuper lett, nagyon jó ötlet, imádom a gubát, igaz eddig csak mákosat és diósat ettem, de ez is tuti finom lehet:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó! Finom lehet cseresznyével!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Trollanyu és HajniZoli!

    Én is csak most jövök rá, hogy egy ilyen egyszerű étel, mint a guba, miylen sokféleképpen variálható! Én minden variációja nagyon finom!...:) Szerintem jövök még egy pár új kombinációval!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó és ötletes a torta.
    Én is készítettem a versenyre,de föl lehet rakni a blogra az eredmény hírdetésig?? Ne hogy kizáró ok legyen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglestem a tortádat Nagykörü facebook oldalán és gyönyörű:)Gabinál rákérdeztem, hogy kitehetem-e a blogra a tortát és azt írta, hogy minden további nélkül, csak linkeljem be a versenyfelhívást és a facebook oldalukat is. Ez nekik azért is jó, mert így többekhez eljut a verseny híre (magunknak meg konkurenciát csinálunk...de mindegy, erős mezőnyben szép a győzelem:))

      Törlés
  5. Akkor kiteszem én is,hátha valaki még rákattan!

    VálaszTörlés
  6. Istenien néz ki!:)

    VálaszTörlés