2012. október 9., kedd

ŐSZ-24. hét-KEDD- Sajtkrémes és csokis batyu



Elsődleges szempont a mai menü második fogásánál az volt, hogy a leves után valami sós is kerüljön az asztalra. Második szempont, hogy gyorsan elkészüljön, mert életem első Zumba órájára oda akartam érni. Harmadik szempont pedig, hogy másnap tízóraira is maradjon a gyerekeknek. Mi más lehetett volna a megoldás, mint a már sokszor istenített leveles tészta, melyet most sajtkrémmel, kolbásszal és csokikrémmel töltöttem meg.

Hozzávalók:

2 csomag gyorsfagyasztott leveles tészta 396 Ft

a sajtkrémes töltelékhez:
2 db Medve sajt (ennyi volt csak otthon, de elégnek bizonyult) 80 Ft
pár evőkanál tejföl
1 tojás sárgája (amely kimaradt a csokis krémből)

a kolbászos töltelékhez:
pár vékony, kicsi szelet paprikás kolbász
pár evőkanál sóval elkevert tejföl

a csokis töltelékhez a csokis pitetorta krémjét készítettem el:
1,5 dl tej 22 Ft
5 dkg étcsoki 160 Ft
7,5 dkg cukor 21 Ft
1 tojássárgája 30 Ft
fél evőkanál liszt
2 tojásfehérje 60 Ft

a kenéshez kevés tej
------------------------------
összesen kb. 500 Ft

A leveles tésztát hagyjuk szobahőmérsékletűre felengedni, majd az egyiket lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra. Éles késsel vágjunk belőle téglalapokat.

A sajtot keverjük simára a tejföllel, adjuk hozzá a tojássárgáját, kevés sót és a fele téglalap közepébe tegyünk kb. 1 teáskanálnyit a krémből. A másik fele téglalapra halmozzunk kb. 1 teáskanálnyi sós tejfölt, erre tegyünk rá kb. 3 kisebb szalámit. A tészta széleit egyenként kenjük meg kevés tejjel és hajtsuk félbe. A széleket jól nyomkodjuk össze (villával még eredményesebbek lehetünk), a megtöltött batyuk tetejét a késsel csíkozzuk meg (különböző csíkozást alkalmazzunk, így meg tudjuk majd sütés után különböztetni a kétféle batyut), majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejét kenjük le a tejjel és forró sütőben süssük meg őket.

A csokis krémhez a tejet forrósítsuk össze a tördelt csokival. A tojássárgáját keverjük ki a cukorral, majd a liszttel és öntsük a masszát a csokis tejhez. Alacsony lángon, állandó keverés mellett sűrítsük be. Hagyjuk kihűlni, majd végül keverjük el benne a fehérjéből vert kemény habot is.

A másik tésztát is nyújtsuk ki lisztezett felületen szép vékonyra, vágjunk ebből is téglalapokat és minden téglalap közepébe halmozzunk kb. 1 teáskanálnyi krémet. A tészta széleit kenjük meg a tejjel és hajtsuk félbe. A széleket ennél is jól nyomkodjuk össze, a batyu tetejét késsel csíkozzuk meg, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és tetejét tejjel lekenve süssük szép aranyszínűre.

Frissen is kiváló, de másnap tízóraira is megállja a helyét.

2 megjegyzés:

  1. Megint kreatív és gyors voltál egyszerre! Remélem tetszett a Zumba, én itthon szoktam "nyomni" egy dvd-vel... :)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom mindegyik:) Nálunk pont holnapra fognak készülni az iskolába sajtkrémesek. Éljen a zumba! Nagy zumbás vagyok én is, pedig nem vagyok nagy sportember, de ezt élvezem, szinte észre sem veszed, hogy mozogsz:)

    VálaszTörlés