2012. október 8., hétfő

ŐSZ-24. hét-HÉTFŐ- Karfiolos, sajtmártásos nokedli pirított hagymával


Az alapötlet Gizitől származik, aki egy nagyon finomnak tűnő karfiolos, sajtmártásos spagettit készített. Hozzátéve valamit a saját kútfőmből én nokedlivel sütöttem össze és mivel imádjuk, pirított hagymával a tetején tálaltam.

Hozzávalók:

1 kisebb fej karfiol 349 Ft

a nokedlihez:
8 db tojás 240 Ft
liszt

a besamel mártáshoz:
1 nagy fakanálnyi vaj, liszt, tej
1 evőkanál mustár
5 dkg mini mozarella golyó 74 Ft
kevés őrölt színes bors

2 nagy fej hagyma 28 Ft
kevés liszt
olaj

tetejére 5 dkg mini mozarella golyó 74 Ft
------------------------------------------
összesen kb. 950 Ft

A karfiolt egészen kis rózsáira bontva főzzük puhára sós vízben, majd szűrjük le.

A nokedlit a szokásos módon keverjük be, majd hagyjuk pihenni a mártás elkészültéig.

A besamel mártáshoz a vajat olvasszuk fel egy közepes lábosban és ha serceg, kézi habverővel keverjünk hozzá annyi lisztet, amennyivel egy csomós állagú masszánk lesz. Pirítsuk 1 percig, majd a kevergetést abba nem hagyva öntsük fel apránként annyi tejjel, amilyen sűrűségű mártást szeretnénk (ehhez az ételhez szerintem nem kell túl híg, de túl sűrű mártás sem, vagyis közepesen sűrű legyen). Ízesítsük sóval, borssal, forraljuk fel és végül keverjük hozzá kisebb darabokra vágott mozarellát is. Rottyantsunk rajta egyet, majd végül keverjük el benne a leszűrt karfiolt is.

Egy nagyobb fazékban forraljunk vizet és szaggassuk bele a nokedlit. Főzzük pár percig, szűrjük le és borítsuk bele egy hőálló tálba. Öntsük rá a karfiolos, sajtos besamelt, tetején osszuk szét a maradék mozarellát és csak annyi időre tegyük forró sütőbe, hogy a sajt elolvadjon a tetején.

8 megjegyzés:

  1. Megvan a holnapi másodikom:-) ott van már néhány napja egy kis fej karfiolom, csak erre várt. Tudtam én:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó étvágyat ehhez a finom karfiolos fogáshoz:)

      Törlés
  2. Gratulálok a blogodhoz! Már tudom hova fordulok gyors ötletekért. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Petra! Örülök, hogy "rám" találtál! Remélem hamarosan sok közös receptünk lesz:)

      Törlés
  3. Nagyon egy rugóra jár az agyunk, mert nálunk is karfiol volt az ebéd. Csak éppen levesként és rántva sok-sok tartárral, de legközelebb ez a verziód lesz a porondon! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imádom a rántott karfiolt sok-sok tartárral! Nálunk meg legközelebb az lesz porondon!...:)

      Törlés
  4. Nagyszerű! Ezért a receptért visszatérek:-)

    VálaszTörlés