2012. október 29., hétfő

Karácsonyi ajándék ötletek (ha nem az ár számít)

Remélem közületek is vannak olyanok, akik a karácsonyi ajándék kiválasztásánál nem feltétlenül a drágaságot nézik és osztják azon véleményemet, miszerint nem a drága ajándék okozza a legnagyobb örömöt, sokkal inkább az ajándék személyes jellege vagy kreatív mivolta csal majd könnyeket a szemekbe, illetve nevetteti meg a megajándékozottat. Mivel a téma hamarosan aktuális lesz, szeretném megosztani veletek kiscsaládunk 2 éve alkalmazott karácsonyi ajándékozás ötleteit, mely remélem nektek is hasznos tippekkel szolgál majd:)

Először is: két éve támadt az az ötlet egy családi beszélgetés alkalmával, hogy mi, felnőttek nem ajándékozzuk meg minden felnőtt családtagunkat, hanem egy kalapból kihúzunk egy nevet, akinek ajándékot készítünk vagy vásárolunk. Tehát minden felnőtt egy felnőtt családtagját ajándékozza meg (természetesen a gyerekek mindenkitől kapnak ajándékot, hiszen a karácsonyi ajándékozás hagyománya igazából róluk, nekik szól).

Másodszor: nem mondjuk meg egymásnak, hogy kit húztunk, ezt titokban kell tartani még a házastársaknak is, mert a megajándékozottnak ki kell találnia az ajándékbontásnál egy pici jelből vagy az ajándék mivoltából vagy bármiből, hogy kitől kapta az ajándékot (ez rengeteg humoros szitut eredményezett, gurultunk a nevetéstől egy-egy ötlet alapján, nem is gondolná az ember, hogy milyen kreatívok a családtagjai...)

Harmadszor: meg lehet állapítani egy maximális összeget, amennyiért ajándékot vásárolunk egymásnak, de igazából a családunkban erre nem volt szükség. Leszögeztük, hogy az ajándéknak kreatívnak kell lennie, slussz.

Nos, én anyukámat és anyósomat húztam (azért két személyt, mert az én családom és férjem családja nem együtt ünnepel). Anyukám nagyon szereti a gyönyörű nótákat, ezért neki egy CD-t írattam ki, melyre a dalokat saját magam válogattam össze. A CD Koós János: Mondjátok meg Máriának szeretem című dalával indult (mivel édesanyámat Máriának hívják és mert tudtam, hogy ez az egyik kedvenc nótája), majd olyan nóták, dalok következtek, amelyek meghallgatása nem hagyott száraz szemeket. De hogy ne csak sírjunk az este folyamán, egy másik CD-re a kedvenc Rádiókabaré előadásaim kerültek (mint például Gálvölgyi-Csala: Házasság, illetve Jelenetek egy házasságból című remeke vagy a Vacsoracsata című jelenet), melyek pont egy olyan hosszú házasság problémáit mutatják be viccesen, mint a szüleimé. Mivel édesanyám 42 évig volt pedagógus, felkerült a CD-re Varga Ferenc József Tanévzáró és Tanévnyitó című jelenet is, valamint Fenyőfi Nándor: Apám tyúkja című verse. Nos, meghallgatásuk után szintén sírtunk, de most a röhögéstől...a két CD-t, ha jól emlékszem, 600 Ft-ért írták ki. Vagyis egy kevés pénzből készült kreatív ajándékkal sikerült olyan örömöt okoznom igazából mindkét szülőmnek, amilyet szerettem volna.

Ha már kitaláltam a CD-s ötletet, anyósomnak is ugyanezt adtam, csak neki a nótás CD-re főleg mulatós számok kerültek (legfőképpen Horváth Pista dalai, melyeket annak idején nagyon sokat hallgattak otthon). A kabarés CD-re pedig szintén a már régóta tartó házasság viszontagságait bemutató jelenetek kerültek. A mulatós CD annyira betalált szép régi emlékeket idézve, hogy meghallgatása alatt táncra perdültünk és átmulattuk az estét. Szép volt! JA! És az ajándék átadására is kitaláltam valamit: anyósomnak meg kellett keresni az ajándékát, melyre a következő tervet dolgoztam ki: a lakás több pontjára (elindulva a karácsonyfától) utasításokat rejtettem el (amíg a többiek az étkezőben voltak, hogy senki ne vegyen észre semmit). Például: sorolja fel unokái születési dátumát! Ha sikerült a feladat, akkor rá volt írva a papírra, hogy a következő utasítás (vagy ajándék?) a fürdőszoba polcán található. Ha ott is sikerült az elrejtett feladatot megoldani, akkor jött a következő helyszín, egészen addig, amíg el nem érkezett az utolsó állomáshoz, ahol az ajándék lapult, benne a megajándékozóra történő utalás: egyetlen menye.

Engem apukám húzott, akivel évekig közösen dolgoztunk. Mivel tudta, hogy szeretem a szép bizsukat, egy egész készletet kaptam tőle. Az ajándékra a következő volt ráírva: egy volt munkatárstól Sírva borultam a nyakába, annyira meghatódtam! Nem is annyira az ajándéktól, hanem attól, hogy az én apukám, aki egy nagyon szigorú, konzervatív ember, egy igazi DON, aki szerint a női munka, az női munka és életében nem volt még 5-nél több alkalommal a boltban, megtisztelt azzal, hogy az általunk állított játékszabályokat betartva vásárolt nekem és még arra is figyelt, hogy az ajándékra ne azt írja rá, hogy apádtól, hanem ezt a szívemnek kedves mondatot, amiről egyből tudtam: csak apukámtól kaphattam az ajándékot!

Férjemet anyukám húzta és az este legkreatívabb ajándékát készítette el: párom árufuvarozóként dolgozik, ezért anyukám kartonból, papírból egy hatalmas kamiont készített neki (42 éves rajztanári pályával a háta mögött egy gyönyörű kamiont sikerült alkotnia), melynek rendszáma a következő volt: Anyós01. Párom és mi is nagy kacagással nyugtáztuk az ajándékozó személyét:)

Férjem keresztapámat húzta, aki világ életében élt-halt a fociért és habár ma már a senior korosztályban őrzi a hálót, ki nem hagyna egy meccset sem. Ezért férjem egy sport csomagot állított neki össze: sportolás előttre egy izomlazító krémet, sportolás közbenre egy ásványvizet, sportolás utánra pedig pár doboz sört tett bele a csomagba (a Jana ásványvíz utalt férjemre vagyis az ajándékozóra, mert férjemet a családban mindenki Janának becézi - ismét egy nagy kacagás mindenki részéről a kreatív utalásért), valamint a hétköznapokra (a stresszes életmód ellen) egy doboz Lesz*rom gyógyszer (ami tulajdonképpen szőlőcukor - megint hatalmas röhögés) került még a felszerelésbe.

A nagyszüleimnek mindenki kedveskedett valami aprósággal. Én bonbont készítettem nekik (aszalt szilva marcipánnal és étcsokival bevonva), melyet ehető, csokiból öntött tálkában tálaltam és celofánnal kötöztem át.

Apukámnak, férjemnek, Bogicámnak, húgomnak, sógoromnak és nekem decemberben van ráadásul a szülinapunk is, így megint elő kellett venni pár kreatív ötletet. Apukámnak egy színházjeggyel kedveskedtem, mégpedig az Indul a bakterház című darabra vettem jegyet, nem véletlenül erre, hiszen apukám kedvenc magyar filmje az Indul a bakterház. És ha már ezzel leptem meg őt, akkor úgy gondoltam, hogy legyen ez egy családi színházlátogatás, úgyhogy húgom, sógorom is színházjegyet kapott tőlünk.

Férjemnek pedig egy olyan CD-vel kedveskedtem, melyre a 18 együtt eltöltött év közös dalai kerültek:) Minden párnak van közös dala, melyhez egy szép emlék fűződik. Nekünk több ilyen dalunk is van, amik felkerültek a CD-re olyan dalok mellett, amelyek férjem vagy az én kedvenceim:)

Ő pedig egy Pick Szeged-Partizán Beográd férfi kézilabda meccs belépőjeggyel lepett meg, amelyet a következő vicces kis levéllel együtt adott át

"Élményutalvány feleségem részére

Tartalma

február 18-án indulás a délelőtti órákban, gyermekek elhelyezése a mamáknál

utazás a svájci frank árfolyam miatt már luxus értékűnek mondható autóval

irány az M5-ös autópályán Szegedre

érkezés után rövid séta a belvárosban, majd gyors ebéd valahol

ebéd után irány a városi sportcsarnok, ahol a Pick Szeged-Partizán Beograd férfi kézilabda bajnokok ligája mérkőzést tekintjük meg

meccs után szálláshely elfoglalása

fakultatív program:)

este vacsora elfogyasztása, élmények beszámolása

vacsi után ismét fakultatív program:)

reggel indulás haza

remélem élményekben gazdag napot töltöttél velem

UI: Ja! A Valentin nap is letudva!"

Ugye mondanom sem kell, hogy az M5-ös autópályán Szeged felé a közös cédénket hallgattuk... (egyébként gasztonómiai élményben is volt részünk Szegeden, amiről itt olvashattok)

Az idei ünnepre is vannak ötleteim, például készítek egy vicc-dobozt, mely 365 viccet tartalmaz, minden napra egyet. Így a megajándékozottnak a 2013-as évben minden napja jól fog indulni. Ezt valamelyik férfi családtagomnak gondoltam. A hölgyeket pedig romantikus filmválogatással szeretném meglepni (már ha hölgy családtagot húzok), olyan filmekkel, mint például a Szerelmünk lapjai, a Fogadom, a Kedves John. a Felhők felett 3 méterrel első és második része, a csajsziknak pedig a Step Up 1,2,3 és 4 (mivel mindkét lányom hip-hop táncos). A film azért jó ötlet, mert utána együtt tudjuk megnézni, popcornt majszolva. (ha van még esetleg olyan kedvenc romantikus filmetek, amelyet nem említettem feljebb, de érdemes a listába felvenni, akkor "szóljatok"). Emellett a gasztro ajándékok jöhetnek még szóba, kekszek, bonbonok egy szép dobozba csomagolva. De észben van még tartva a saját készítésű társasjáték ötlete is (saját magunk összeállított kérdésekkel, saját magunk kreált játékszabályokkal, díjakkal, mellyel szintén egy nevetésben gazdag, élménydús karácsony estét tudunk varázsolni), a 2012-es történetek füzet (melyben humorosan össze tudjuk foglalni az év eseményeit, természetesen képekkel illusztrálva, örök emléket állítva az elmúlt esztendőnek) vagy a fotókönyv ötlet (családi képekkel, vagy a megajándékozottal közös képekkel).

Bízom abban, hogy tudtam pár ötletet adni és be tudtam bizonyítani, hogy ugyanúgy, mint az étkezésben, nem kell drága hozzávaló ahhoz, hogy mosolyt csaljunk családtagjaink arcára:)

Végül pedig jöjjön a tavalyi karácsony azon "jelenete", mely a legnagyobb :)-t rajzolta az arcunkra:






3 megjegyzés:

  1. Remek ötletek! Én is jobban kedevelem a saját magunk által készített meglepiket :) Tavaly pl. hercegem egy adventi "kalendáriumot" kapott tőlem. 24 gyufásdobozt szépen bevontam csomagolóval, és mindegyikben elrejtettem egy meglepit: édesség is volt bőven, de instant kávé, üveggolyó és még tea is belefért. Számunkra mindegyiknek van valami jelentése :)

    VálaszTörlés
  2. Ötletes és aranyos bejegyzés, néhol még a szemem is könnybelábadt! :) A Karácsony nálunk is inkább a gyerekekről szól, a felnőttek csak "jelképes" ajándékot szoktak kapni. Anyukámnak tavaly pl. a gyerekekkel egy gasztro-naptárt készítettünk, minden hónaphoz egy-egy anyukám által kedvelt étel képe és receptje került. A szerkesztést és nyomtatást mi csináltuk, csak köttetni kellett. A te oldaladról is össze lehetne állítani nem is egy naptárt! :)))

    VálaszTörlés