2012. szeptember 26., szerda

ŐSZ-22. hét- SZERDA- Újhagymás zellerkrém leves, káposztás hasé


hétfői káposztás ételből kimaradt egy fél fej káposzta, amit a mai napon használtam fel és a végeredményt sikerült lefényképezni, nem úgy, mint a levest, amit teljesen elfelejtettem fotózni. Azért a receptet leírom, mert érdemes kipróbálni. A káposztás hasét Chef Vikinél láttam még márciusban, mostanra jutottam el odáig, hogy el is készítsem. Hamarabb kellett volna...nagyon finom:)

Hozzávalók az újhagymás zellerkrém leveshez:

1 csokor újhagyma 119 Ft
1 vastagabb gerezd fokhagyma
1 nagy vagy 2 kisebb zellergumó
1 nagyobb krumpli 18 Ft
kb. 1 liter zöldségleves (lehet zöldségleves kockából is)
1 kis pohár joghurt 85 Ft
cukor, citromlé
olaj
---------------------------------
összesen 230 Ft + a zeller

A zellert és a krumplit hámozzuk meg és vágjuk kisebb kockára. Az újhagyma fehér részét karikázzuk fel és kevés olajon pároljuk 2-3 percig, majd adjuk hozzá a zöldségeket. Öntsük fel annyi zöldséglevessel, amennyi ellepi, sózzuk meg és fedő alatt főzzük puhára.

Amint a zöldségek megpuhultak, húzzuk le a lábost a tűzről és botmixerrel pürésítsük őket. A sűrű levest toljuk vissza a tűz fölé, keverjük hozzá a joghurtot, ízlés szerinti cukrot, citromlevet és ha szükséges, kevés vizet (a megfelelő állag elérése miatt), majd forraljuk fel és készen van.

Kínálhatunk hozzá pirított kenyérkockát vagy pirított hagymát is.

Hozzávalók a káposztás haséhoz:

1 csomag fagyasztott leveles tészta 259 Ft

fél fej káposzta 150 Ft
olaj
cukor, ecet

kb. 2 dl Besamel mártás (kb. 1 evőkanál vaj, liszt, tej, só, bors)
1 db tojás 38 Ft
---------------------------
összesen kb. 500 Ft

A leveles tésztát olvasszuk ki szobahőmérsékletűre, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra.

A káposzta külső leveleit távolítsuk el, torzsáját vágjuk ki és csíkozzuk fel. Kevés olajon karamellizáljuk meg a cukrot, majd dobjuk rá a káposztát. Sózzuk meg és kevés ecet hozzáadásával fedő alatt pároljuk puhára.

Készítsük el a Besamel mártást, amihez a végén keverjünk hozzá a tojássárgáját és a megpárolódott káposztát.

A kinyújtott tésztát vágjuk fel közepes nagyságú négyzetekre, minden négyzet közepébe tegyünk a Besamel-es káposztából, a tészta széleit kenjük meg az enyhén felvert tojásfehérjével, majd hajtsuk félbe és a széleket jól nyomkodjuk össze. A megtöltött tészta tetejét kenjük le a fehérjével és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. 200 fokon süssük szép aranyszínűre.

8 megjegyzés:

  1. Csak tavaly merészeltem kipróbálni a zellerkrémlevest, kár volt vele várni, várakozáson felül jó lett :-)

    A káposztás hasé sikerének meg úúúúúúúúúgy örülök!!! :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon fincsi ebédetek volt, mindkettőt nagyon tudnám szeretni! :) És nagyon sok boldog szülinapot anyukádnak! :)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg jól néz ki ez a hasé, ismét remekeltél!
    Anyukádnak pedig én is boldog szülinapot kívánok! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi:)
      Köszönöm a szívet melengető köszöntést:)

      Törlés