2012. szeptember 15., szombat

ŐSZ-20. hét-SZOMBAT- Hortobágyi húsos palacsinta - másképp





Az egész azzal kezdődött, hogy Dorkánál megláttam egy isteni receptet, mely a számomra ismeretlen Manicotti néven futott. A név egy többféle sajttal töltött, feltekert és sütőben megsütött palacsintát takart. Nagyon megtetszett a recept, melynek ezt a verzióját is el fogom készíteni, de hétvégi ebédnek tartalmasabbat szerettem volna. Mivel kiscsaládom nagy kedvence a Hortobágyi húsos palacsinta, úgy döntöttem, hogy darált húsos ragu kerül töltelékként a palacsintába, melyet az előbb említett recept mintájára paradicsomágyon fogok megsütni, kevés reszelt sajttal a tetején. Remek volt a párosítás, így mindenkinek ízlett a végeredmény...

Hozzávalók:

a palacsintához:
20 dkg liszt 33 Ft
2 db tojás 70 Ft
2 dl tej 30 Ft
3 dl szódavíz/ásványvíz

olaj

a darált húsos részhez:
70 dkg darált sertéshús 705 Ft
1 közepes hagyma 13 Ft
2 gerezd fokhagyma
egy vékony csík füstölt szalonna 135 Ft
só, bors
kevés piros fűszerpaprika őrlemény

a paradicsomos szószhoz:
1 kg paradicsom (anyukámék konyhakertjéből való)


a tetejére reszelt sajt 185 Ft
----------------------------
összesen kb. 1200 Ft

A palacsintatésztát a szokásos módon készítsük el (cukor nélkül), hagyjuk állni fél órát, majd a szokásosnál vastagabb tésztákat süssünk belőle.

A húsos részhez egy nagyobb serpenyőben süssük zsírjára a kockázott szalonnát, majd pároljuk rajta üvegesre az aprított hagymát. Ízesítsük zúzott fokhagymával, majd borítsuk hozzá a húst. Fehéredésig pirítsuk és közben ízesítsük sóval, borssal és kevés fűszerpaprikával. Kevés vizet aláöntve pároljuk puhára.

A paradicsomos szószhoz a paradicsomok héját húzzuk le (miután 1 percig forró vízben áztattuk őket), zöld részét vágjuk ki, szeleteljük nagyobb kockákra és egy kisebb lábosban főzzük szét. Közben sózzuk meg. Ha a paradicsomok szétfőttek, a tűzről lehúzva egy botmixerrel pürésítsük össze, majd forraljuk fel.

A kisült palacsintákat töltsük meg a hússal és két szélét behajtva tekerjük fel batyu formára.

Egy hőálló tál aljába borítsuk bele a paradicsomszósz felét, erre helyezzük rá a palacsinta batyukat és öntsük rá a maradék paradicsomszószt. Az egész tetejére reszeljünk sajtot és forró sütőben olvasszuk meg a sajtot.

4 megjegyzés:

  1. Ilyet még nem csináltam itt az ideje hétfőn meg is csinálom. Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
  2. Igazán guszta. Az ebéd már úgyis odébb van, úgyhogy szívesen megkóstolnám... tetszik. Nagyon finomakat készítesz, és nap, mint nap. :)

    VálaszTörlés
  3. Megcsináltam,nagyon finom volt. Köszönöm még-egyszer a receptet:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlett! Mosolyt varázsoltál az arcomra ezzel a visszajelzéssel:) Ezt pedig én köszönöm!

      Törlés