2012. szeptember 14., péntek

ŐSZ-20. hét-PÉNTEK- Gazdagon rakott karfiol


Ez nem a klasszikus darálthús-karfiol-tejföl variáció, mégis nagyon finom és laktató. Hiszen van benne krumpli, rizs, paradicsom, Besamel, tejföl, sonka, mediterrán sajt és persze karfiol. Nagyon ízlett mindenkinek. Mellé nagymamám verhetetlen uborkáját fogyasztottuk...

Hozzávalók 5 főre:

1 kg krumpli 84 Ft
1 bögre rizs
1 nagy fej karfiol 439 Ft
10 dkg sonka 145 Ft
20 dkg mediterrán sajt (feta jellegű, de nem annyira sós) 399 Ft
1 nagy tejföl 189 Ft
1 csokor petrezselyemzöld 50 Ft
vaj-liszt-tej a Besamel mártáshoz
só, bors
szerecsendió
4 db paradicsom (az anyukámtól kapott utolsó darabok)
kb. fél liter zöldségleves (lehet kockából is)
-------------------------------------
összesen kb. 1500 Ft

A karfiolt bontsuk rózsáira és tegyük fel főni a zöldséglevesben. Enyhén sózzuk meg és főzzük félpuhára, majd szűrjük le úgy, hogy a főzővízre/zöldséglevesre még szükségünk lesz.

A rizst kevés olajon pirítsuk fehéredésig, majd öntsük fel térfogatával megegyező mennyiségű, leszűrt főzővízzel/zöldséglevessel és kevés só hozzáadásával főzzük félpuhára.

A krumplit hámozzuk meg, majd vágjuk vékonyabb karikákra.

Egy olajjal kikent hőálló tálban rétegezzük a hozzávalókat a következők szerint: alulra terítsük szét a karikázott krumpli felét, sózzuk meg.. Ezen oszlassuk szét a félig megfőtt rizst, amit borítsunk be a sonka szeletekkel. Erre kerüljön a félig megfőtt karfiol, majd a sóval, szerecsendióval és aprított petrezselyemmel ízesített Besamel mártás. Most jön a kisebb-nagyobb darabokra vágott mediterrán jellegű sajt, végül a maradék karikázott krumpli. Az egészet fedjük be a kevés sóval elkevert tejföllel, a tejfölt pedig a karikázott paradicsommal.

A rétegelt ételt fedjük be alufóliával (vagy a hőálló tál tetejével) és toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 60 perc alatt süssük készre az ételt.





2 megjegyzés:

  1. Hmmm... jöhetne ma ebédre,nagyon guszta:))

    VálaszTörlés
  2. A karfiol az egyik nagy kedvencem, vettem is ma 2 fejet:) Klassz ez a rakott étel, krémes és kiadós, tetszik:)

    VálaszTörlés