2012. augusztus 3., péntek

Száraztészta


A sok befőzés után mamám, a fáradalmak "levezetéseként" megtanított a házi száraztészta készítésére is. Nos, aki kóstolt már házilag készült tésztát levesben vagy köretnek, az biztosan ossza azon nézetemet, miszerint a házi tészta összehasonlíthatatlanul finomabb a bolti verziónál! Elkészítése nem bonyolult, az alapja mindegyik fajtának ugyanaz és saját döntés, hogy cérnametéltet, szélesmetéltet, esetleg lebbencs tésztát készítünk belőle.

Az alap tészta hozzávalói:
két marék liszt
2 db tojás

kevés víz
Ezeket a hozzávalókat kell összegyúrni (annyi víz hozzáadása szükséges, amennyivel egy kemény állagú tészta lesz a végén), majd lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtani.

Cérnametélt, szélesmetélt készítése
A kinyújtott tésztát tekerjük fel, mint a bejglit és éles késsel olyan széles szeletekre vágjuk, amilyen széles tésztát szeretnénk: szélesmetélt esetében a képen látható szélesebb csíkokra, cérnametéltnél viszont hajszálvékony csíkokra (na, ez a nehezebbik feladat, nagy türelmet igényel...). A tészta csíkokat terítsük szét egy tiszta terítőn és hagyjuk száradni 2 napig. Ezután már felhasználható, de zacskóban vagy tésztás üvegben sokáig eláll. (egyébként nem muszáj kiszárítani a tésztát, frissen is fel lehet használni)

Ha nem metéltet készítünk, akkor a téglalap alakúra kinyújtott tésztát vágjuk négy egyenlő részre, a négy részt tegyük egymásra (de előtte lisztezzük be a tésztalapokat) és vágjuk fel kockára (kiskocka, nagykocka tészta) vagy kisebb téglalapokra és terítsük szét egy tiszta terítőn, majd szárítsuk ki (2 nap). Természetesen ez is fogyasztható frissen.

Mamámnak van még egy csigatészta készítő szerszáma is (annyira sajnálom, hogy elfelejtettem lefényképezni, de erre már nem maradt idő), amivel igen kitartó munkával készítették régebben az asszonyok a finom csigatésztát, például esküvőkre vagy nagyobb családi rendezvényekre. Az én esküvőmön is finom házi csigatészta került a húslevesbe...

Lebbencstészta készítése
1 kg liszt
10 tojás

kevés víz
A hozzávalókat gyúrjuk össze annyi vízzel, hogy egy kemény tésztát kapjunk (mamám szerint azért kell kevesebb víz, mint a fentebb említett tésztáknál, hogy jobban főjön majd a lebbencs), majd lisztezett felületen nyújtsuk ki nagyon vékonyra és hagyjuk megszáradni, majd a jól kiszáradt tésztát tördeljük össze nagyobb darabokra. Apukám a mai napig csak és kizárólag házi lebbencsből hajlandó készíteni a slambuc nevű hortobágyi ételt, mert szerinte boltiból nem jó. Igaza van!

4 megjegyzés:

  1. Én mindenféle tésztát 1kg liszt és 10 tojás (ha kell egy pici víz , debreceniesen fél kukónyi)keverékéből gyúrok. A levestészta ha marad másnap is ropogós a levesben és nem ázik el. Szoktam eperlevelet is készíteni, sőt vastagra hagyom a tésztát és kb 3-4 mm szélesre vágom és ezt főzöm milánóinak ,bolonyainak stb.
    Kirakodó vásárban lehet kapni cérnametélt vágó darálót. Érdemes beruházni (4-5 ezer Ft), mert szinte örökéletű. Amíg nekem nem volt mindig lenyestem a körmöm vagy az ujjbegyemet. A házi gyúrt tésztának nincs párja, mert tudod, hogy az igazi tojásból van és nem ipariból.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ügyes vagy! Irigyellek, hogy még együtt készíthetsz ilyeneket a mamáddal... Ne hagyj fel ezzel a jó szokással! :)

    VálaszTörlés
  3. Rég készülök házi tésztát készíteni. Még nincs gépem, de beszerelek egyet:-) a te recepted alapján kipróbálom.

    VálaszTörlés