2012. augusztus 31., péntek

SP, vagyis sajtos pogácsa (vendégposzt)


A mezőtúri megérkezés vendégváró pogácsáját szeretném megmutatni nektek, melyet a legszebb földi érzéssel sütöttek: anyai szeretettel!...:)

Hozzávalók egy, a három gyermekével nyaralni érkező leányzó megvendégeléséhez szükséges adaghoz:

1 kg liszt
20 dkg zsír
2 egész tojás
2 dl tejföl
1 evőkanál só
5 dkg élesztő
csipet cukor
kb. 1,5 dl tej

a kenéshez egy egész tojás, vagy egy tojás sárgája vagy fehérje, vagy egyszerűen kevés tej (éppen mi maradt ki, illetve mi található a hűtőben)

a tetejére reszelt sajt

Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb tálkába, szórjunk rá egy csipet cukrot és öntsük fel a langyos tejjel. Takarjuk le az egészet egy tiszta konyharuhával és hagyjuk az élesztőt felfutni (5-10 perc alatt ez bekövetkezik).

A lisztet vegyítsük össze a sóval, majd morzsoljuk el a zsírral. A tojásokat habosítsuk fel, keverjük hozzá a tejfölt.

A lisztes-zsíros masszába borítsuk bele a felfutott élesztőt és a tojásos tejfölt és az egészet dolgozzuk jól össze. Kellemesen puha tésztát kell kapnunk (ezt elérendő, esetleg kevés langyos tejet még hozzáönthetünk).

Az elkészült tésztát tiszta konyharuhával letakarva 1-1,5 órán át kelesszük.

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki 1,5 ujjnyi vastag kör alakra és pogácsa szaggatóval szaggassunk belőle kis köröket.

A kis pogikat tegyük zsírozott-lisztezett tepsibe, tetejüket kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg a reszelt sajttal és 20 percnyi pihentetés után süssük szép aranysárgára őket.

TIPP: burgonyás verzióban is elkészíthető, ebben az esetben 80 dkg liszthez 20 dkg főtt és áttört burgonyát kell adni.

2 megjegyzés:

  1. Nincs is jobb az anyukánk által sütött poginál! :) Nem tudom, nálad mi a helyzet, de nálunk akárhogy igyekszek, sosem fogok olyan finomat sütni, mint anyukám! :)

    VálaszTörlés