2012. június 14., csütörtök

NYÁR - 13. hét - CSÜTÖRTÖK - Epres-kókuszos macskaszem


Hankkánál láttam a diós macskaszemet és a nála hagyott komment írása közben felvetődött bennem a gondolat, hogy megcsinálom az epres-kókuszos változatát. Nem sikerült olyan szépen fényképezni és tálalni, mint Hankkának a diós-lekvárost, de azért remélem így is kedvet kaptatok az elkészítéséhez, mert az íze...az valami remek:)

Hozzávalók:

a tésztához:
30 dkg liszt 48 Ft
10 dkg zsír 77 Ft
pici só
4 tojássárgája 200 Ft
3 dkg élesztő
csipet cukor
kb. 1 dl tej 16 Ft

a töltelékhez:
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor 75 Ft
20 dkg kókuszreszelék 319 Ft
kb. fél kg eper 450 Ft

kevés tej a tetejére (vagy 1 tojás)
--------------------------------
összesen 1185 Ft

Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb edénybe, szórjunk rá egy csipet cukrot és öntsük fel a megmelegített (de nem forró) tejjel. Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk állni kb. 5-10 percig, hogy felfusson.

Közben a lisztet morzsoljuk el a sóval és a zsírral, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, végül a felfutott élesztőt. Jól gyúrjuk össze és kelesztés nélkül már dolgozhatunk is vele. Először vágjuk négy egyforma részre a tésztát, majd lisztezett felületen egyenként nyújtsuk ki téglalap alakúra.

A tojásfehérjét kezdjük el felverni és amikor kifehéredett, adjuk hozzá a porcukrot és az egészet verjük kemény habbá. Ezután óvatosan forgassuk hozzá a kókuszreszeléket.

A vékony téglalappá nyújtott tésztát rakosgassuk ki a megmosott és kisebb darabokra vágott eper 1/4-ed részével és két hosszabbik oldaláról tekerjük fel a közepe felé úgy, hogy középen maradjon egy 4-5 cm-es sáv. Ide halmozzuk a kókuszos töltelék 1/4-ed részét.

A megmaradt három kinyújtott tésztát hasonló módon készítsük el, majd fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejüket (csak a tésztát, a tölteléket nem) kenjük le tejjel (vagy felvert tojással) és 200 fokon süssük őket szép aranyszínűre.

Másfél ujjnyi szeletekre vágva és esetleg porcukorral meghintve tálaljuk.

6 megjegyzés:

  1. Hű, de jó recept! Nagyon "ennivaló" ez a tányér macskaszem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszik:) Valóban ennivalóan finom:)

      Törlés
  2. Semmi baj a fotóval, én elcsábultam!! :-)))

    VálaszTörlés
  3. Én mindenképpen kedvet kaptam a Te kókuszos-meggyes változatodhoz is! Olyannyira, hogy itt szemezek vele már 1 percre, de mégsem akar lejönni a képernyőről... :)
    Ismerem ezt a sütit, van is receptem az egyik könyvemben, már én is kinéztem magamnak, nagyon jó.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem sincs semmi baj a fotóval és a tálalással, nagyon guszta lett! Szeretjük az epres finomságokat, ez is bejönne nekünk is! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta! Tavaly karácsonykor én is elkészítettem, kókuszos-meggyes változatban, nem csak a család, de az egész szomszédság oda volt érte, legnagyobb örömömre! Joli joker süti, nem lehet elrontani, mindig isteni finom. :)

    VálaszTörlés