2012. október 1., hétfő

ŐSZ-23. hét-HÉTFŐ- Sajttal töltött rántott párizsi sütőben sült paradicsomos krumplival



A férjem egy kb. fél kg-os pulyka párizsival "lepett meg", mondván, készítsek belőle valamit. A párizsi elkészítése módjait tekintve elég szerény gasztronómiai tudással rendelkezem, így mi más jutott volna eszembe, mint a rántott párizsi. De, hogy valamivel "feldobjam", kitaláltam, hogy sajttal töltöm meg és úgy panírozom ki, valamint szokásomhoz hűen tepsiben sütöm meg. Már csak a "köreten" kellett gondolkodnom. Ez sem tartott sokáig: gyermekeim az imádott borsófőzelékért könyörögtek, így az is készült hozzá, a sütőben sült paradicsomos krumpli mellett.

Hozzávalók:

fél kg bármilyen párizsi (pulyka, baromfi, sertés, marha)
a panírhoz liszt-tojás-zsemlemorzsa kb. 100 Ft
szeletelt sajt 125 Ft
kevés olaj

1 kg krumpli 119 Ft
5 db szép nagy paradicsom 268 Ft
1 nagyobb gerezd fokhagyma
bazsalikom, petrezselyemzöld 85 Ft
szeletelt sajt 125 Ft
------------------------------------
összesen 822 Ft + a párizsi

A párizsit szeleteljük fel, két szelet közé tegyünk egy akkora szelet sajtot, amekkora nem lóg ki és így panírozzuk be. A sajttal töltött rántott párizsit olajjal kikent tepsibe rakosgassuk le egy rétegben, tetejét spricceljük meg kevés olajjal és forró sütőben süssük pirosra mindkét oldalát.

A paradicsom héját húzzuk le, vágjuk nagyobb darabokra és egy kisebb lábosban főzzük szét. Közben sózzuk meg és keverjük hozzá a zúzott fokhagymát. A tűzről lehúzva botmixerrel keverjük simára, majd a tűzre visszatéve ízesítsük aprított petrezselyemmel és bazsalikommal. Forraljuk fel és öntsük rá a vékony hasábokra vágott, megsózott és hőálló tálba rendezett krumplira. A tetejét borítsuk be a megmaradt sajtszeletekkel és forró sütőben süssük puhára (nálam ez több, mint 1 órán át tartott, de a krumpli puha lett, a paradicsomszósz besűrűsödött, a sajt szépen megpirult a tetején).

1 megjegyzés:

  1. Finom is a rántott párizsi, gyerekkoromba sokszor készült, főleg főzelékhez! :) Nálam nemrég töltött zsemlébe került párizsi, finom vacsora volt! :)

    VálaszTörlés