2012. október 4., csütörtök

ŐSZ-23. hét-CSÜTÖRTÖK - Paradicsomos húsgombóc a sütőből


Egyik kedvenc ételünk a paradicsomos húsgombóc (3-4 darab töltött paprikával), de most az elkészítésénél beújítottam: hirtelen ötlettől vezérelve sütőben pároltam/főztem puhára a gombócokat, rántás nélküli paradicsomlében! Egészségesebb és szerintem finomabb is lett a végeredmény:)

Hozzávalók:

a húsgombóchoz:
80 dkg darált sertéshús 958 Ft
1 kisebb fej hagyma 12 Ft
1 bögre rizs 35 Ft
1 tojás 38 Ft
só, bors
1 csokor petrezselyemzöld 50 Ft

3-4 db tölteni való (TV) paprika 75 Ft

a paradicsomszószhoz:
kevés olaj
2 gerezd fokhagyma
kb. másfél liter házi paradicsomlé


(1 db hegyes erőspaprika)
---------------------------------
összesen 1170 Ft + a bolti paradicsomlé

A húsgombóchoz a rizst főzzük meg félig (vagyis térfogatával megegyező mennyiségű sós vízzel felöntve, fedő alatt főzzük addig, amíg az össze vizet magába szívja) és adjuk a darált húshoz az igen apróra vágott hagymával, tojással, sóval és aprított petrezselymezölddel együtt. Jól dolgozzuk össze és töltsük meg a megmosott, kicsumázott paprikákat, majd a maradék masszából formázzunk kisebb (diónyi) gombócokat. Tegyük a megtöltött paprikát és a gombócokat egy hőálló tálba.

Kevés olajon pirítsuk 1-2 percig a zúzott fokhagymát, majd öntsük fel a paradicsomlével. Sózzuk meg és hagyjuk felforrni, majd öntsük rá a tálban várakozó gombócokra és paprikákra.

Az egészet alufóliával lefedve toljuk előmelegített sütőbe és 200 fokon pároljuk puhára a húst. nálam kb. 1 óra kellett neki, addigra megpuhult a hús, a paprika és besűrűsödött a paradicsomlé is

Ezt az ételt én mindig karikára vágott hegyes erőspaprikával eszem.

2 megjegyzés:

  1. Kb. fél éve csináltam hasonlót, nagyon ízlett, úgyhogy meg kéne ismételjem. Gyönyörű színe van.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, mi is szeretjük! Tényleg finomabb lehet sütőben párolva, legközelebb ki is próbálom ezzel a módszerrel! :)

    VálaszTörlés