2012. szeptember 19., szerda

ŐSZ-21. hét-SZERDA- Szilvás cobbler



Ez viszont az egyik nagy kedvencünk! Az egyik olyan sütemény, ami szerintem langyosan a legfinomabb...A recept egy régi internetes gyűjtés ereménye, amikor még nem rögzítettem a forrást, pedig így utólag szeretném neki megköszönni ezt a remek sütit...:)

Hozzávalók:

60 dkg szilva 135 Ft
3 csapott evőkanál étkezési keményítő (a sütés folyamán kicsorgó szilvalé "megkötése" miatt fontos)
2 evőkanál cukor

a tésztához:
23 dkg liszt 38 Ft
7 dkg sótlan földimogyoró porrá darálva (nagyon finom ízt adott a tésztának) 17 Ft
5 dkg cukor 14 Ft
1 csomag sütőpor 37 Ft
10 dkg hideg vaj 86 Ft
1 tojás 35 Ft
1 dl habtejszín 74 Ft
pici só

kevés cukor a szóráshoz

vaj a piteforma kikenéséhez
----------------------------
összesen kb. 450 Ft

A lisztet morzsoljuk össze a hideg vajjal, majd dolgozzuk hozzá a többi hozzávalót is (lehetőleg gyors mozdulatokkal). Egy lágy tésztát kell kapnunk a végén, amit fóliába csomagolva tegyünk fél órára a hűtőbe.

Közben a szilvát mossuk meg, vágjuk ketté, magját távolítsuk el és keverjük össze a cukorral és az étkezési keményítővel, majd egy kivajazott piteformát rakjunk ki vele egy rétegben.

A lehűtött tésztából formázzunk diónyi gömböket és osszuk el a szilva tetején (nem kell, hogy a gömbök teljesen összeérjenek, mert sütés közben meg fognak duzzadni), majd szórjuk meg cukorral.

Az előkészített süteményt toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe és kb. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. Hagyjuk langyosra hűlni és már át is adhatjuk magunkat egy újabb gasztronómiai örömnek:)

4 megjegyzés:

  1. Hűha! Ez aztán vizuálisan és ízben se semmi! :) Nagyon tetszik :)

    VálaszTörlés
  2. Ez biztos nagyon finom volt! A szilvát is szeretem, a cobblert is, a szilvás cobbler remek lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam is ez volt az irányvonal: a szilva finom, a tészta finom, a kettő együtt sem lehet rossz:)

      Törlés