2012. szeptember 11., kedd

ŐSZ-20. hét-KEDD - Palacsinta torta



Ez a torta tökéletes példája az "Egyszerű is lehet finom" elvemnek! Semmi fondant, meg marcipán figura, csak egy egyszerű, sok rétegű palacsinta torta, tejszínhabbal bevonva. Néha ilyen is kell!

Hozzávalók:

60 dkg liszt 99 Ft
6 tojás 228 Ft
6 dl tej 89 Ft
9 dl szódavíz/ásványvíz
kevés só
kevés cukor
olaj

1 ü meggybefőtt (saját eltevés)
1 teáskanál vanília aroma
ízlés szerinti cukor
(esetleg reszelt citromhéj, citromlé, fahéj, őrölt szegfűszeg)

1 csomag főzős vaníliás pudingpor 105 Ft
5 dl tej 74 Ft
4 evőkanál cukor

4 dl habtejszín 296 Ft
2 evőkanál porcukor
1 zacskó habfixáló 76 Ft

díszítésnek pár szem cseresznye befőtt (saját eltevés)
-----------------------------------------------------
összesen kb. 1000 Ft

A palacsintatésztához a tojást és a tejet keverjük habosra, ízesítsük kevés és cukorral, majd kézi habverő segítségével, apránként adagolva,keverjük csomómentesre a liszttel. Az így kapott sűrű masszát hígítsuk fel a szódavízzel/ásványvízzel, végül adjunk hozzá kevés olajat is. A kész tésztát tegyük félre pihenni.

Addig készítsük el a meggypépet és a pudingot. A meggybefőttet borítsuk egy kisebb lábosba kb. 1 dl meggylével, a vanília aromával és főzzük puhára. Ha szétfőtt a meggy, húzzuk le a gázról a lábost és botmixerrel pürésítsük. Ha túl sűrűnek találjuk, kevés meggylé hozzáadásával hígíthatunk rajta (a pép ne legyen túl folyós, inkább sűrű, hogy töltéskor ne folyjon ki a rétegek közül). A gázra visszatéve forraljuk fel és ha szükséges ízesítsük cukorral, citromhéjjal, citromlével, fűszerekkel.

A pudingport a szokásos módon főzzük meg.

Süssük ki a palacsintákat, amiket egy kerek tortaformában rétegezzünk: egy kisütött palacsinta, megkenve 1-2 evőkanál pudingporral, még egy kisütött palacsinta, megkenve 1-2 evőkanál meggypéppel, megint palacsinta, pudinggal megkenve...és így tovább, amíg a palacsinta vagy a töltelék elfogy. A legfelső réteg ne legyen megkenve semmivel.

A palacsinta tortát teljesen hűtsük ki és csak ezután vonjuk be a tetejét és az oldalát a porcukorral és habfixálóval kemény habbá vert tejszínnel.

A torta tetejét egy villa segítségével csíkokkal díszíthetjük és cseresznyével rakhatjuk ki.


8 megjegyzés:

  1. Hát ebben aztán van matéria! :) Nagyon fincsi lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És több óra hossza munka is van benne, de megérte...Bogicám megint ott volt velem a konyhában és kente rendületlenül a palacsintákat:)

      Törlés
  2. Igazad van, kell ilyen is - de Nekem is!!! :)))

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Szívesen küldenék Neked is, de elfogyott...az utolsó vékony szeletkét ma reggel fogyasztotta el a Nagylány...nincs más megoldás: sütni kell egyet:)

      Törlés
  4. Jut még? :) Nagyon guszta, egyszerű és nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legközelebb, ha ekkora az igény:) legalább háramt sütök, hogy mindenkinek jusson...:)

      Törlés