2012. május 11., péntek

TAVASZ - 10. hét - SZOMBAT - Paradicsomos húspuding


...farfalle tésztával és paradicsomszósszal.

Hozzávalók:

fél kg darált sertéshús 548 Ft
2 tojás 100 Ft
1 fej kisebb vöröshagyma 10 Ft
1 kisebb zellergumó 35 Ft
csipetnyi porcukor
1 dl paradicsomszósz

A paradicsomszószhoz:
1 kisebb fej vöröshagyma 10 Ft
1 gerezd fokhagyma
1 hámozott paradicsom konzerv 199 Ft
só, bors
kevés cukor
oreganó, bazsalikom
olaj

farfalle tészta 202 Ft

a forma kikenéséhez kevés olaj és zsemlemorzsa
-------------------------------------------------
összesen 1100 Ft

A szögletes, hosszúkás formát kenjük ki olajjal és szórjuk meg zsemlemorzsával.

A paradicsomszószhoz a tisztított vöröshagymát aprítsuk fel és kevés olajon pároljuk üvegesre, majd keverjük hozzá a zúzott fokhagymát. 1-2 perc pirítás után öntsük fel a hámozott paradicsom konzervvel, sózzuk és borsozzuk meg és alacsony lángon főzzük kb. 10 percig. Még forrón botmixerrel pürésítsük össze és a gázra visszatéve ízesítsük kevés cukorral, oreganóval és bazsalikommal. Forraljuk fel és zárjuk el alatta a gázt.

A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját keverjük fehéredésig a sóval és a porcukorral, majd apránként keverjük hozzá az 1 dl paradicsomszószt és a reszelő legkisebb fokán lereszelt zellert, valamint a nagyon apróra vágott vöröshagymát. A tojásfehérjéből verjünk kemény habot és azt is forgassuk bele a masszába. Végül óvatosan forgassuk bele a darált húst is és addig keverjük, amíg egyneművé válik.

A húsos masszát simítsuk bele a kikent formába és 200 fokon süssük meg. (az eredeti Frank Júlia recept szerint egy nagyobb tepsit öntsünk fel 3 ujjnyi vízzel és toljuk előmelegített, forró sütőbe, ahol a vizet forraljuk fel, majd tegyük bele a húsos masszával teli formát, amit fedetlenül addig gőzöljünk, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a massza).

A megsült húspudingot borítsuk vágódeszkára, hűtsük langyosra és szépen szeleteljük fel.

A húszeleteket a kifőtt tésztával és a megmaradt paradicsomszósszal tálaljuk.



...melybe kevés darált diót is csempésztem. Azt gondoltam, hogy marad egy kevés másnapra is...tévedtem. Ebéd után öten szépen elfogyasztottuk a még langyos süteményt:)
Hozzávalók:

3 db savanykás alma 88 Ft
pár evőkanál sárgabarack lekvár
4 tojás 200 Ft
5 evőkanál porcukor
8 dkg vaj 71 Ft
6 evőkanál tej
6 evőkanál liszt
5 dkg darált dió
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csapott teáskanál sütőpor
1 kávéskanál só
kevés citromlé

a tetejére fahéjas porcukor

a forma kikenéséhez vaj és liszt
-------------------------------
összesen kb. 500 Ft

Egy hosszúkás, szögletes tepsit kenjünk ki vajjal és szórjunk be liszttel.

A vajat olvasszuk fel és hűtsük ki.

A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját keverjük fehéredésig a cukor felével és a sóval, majd apránként, felváltva adjuk hozzá a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. Ezután csorgassuk bele az olvasztott, de már nem forró vajat és a fahéjat. Végül keverjük hozzá a darált diót és óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjéből a maradék cukorral felvert kemény habot is.

A tésztát simítsuk bele a kikent tepsibe és 200 fokra előmelegített, forró sütőben süssük meg.

Közben az almákat hámozzuk meg és vágjuk cikkekre. Locsoljuk meg kevés citromlével.

A megsült tésztát borítsuk sütőlemezre és a tetejét kenjük be vékonyan a lekvárral, rakjuk rá az almaszeleteket, szórjuk meg a fahéjas porcukorral és csak annyi időre tegyük vissza a sütőbe, hogy az alma megszínesedjen, de még ne roskadjon össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése