2012. augusztus 1., szerda

Befőttek


Folytassuk a befőzést a gyümölcsökkel, gyerekeim nagy kedvenceivel! A képen birsalma, meggy, körte és szilva látható, de raktunk még el cseresznyét is.

Birsalma befőzése
A gyümölcsöt hámozzuk meg, magházát távolítsuk el és vágjuk fel a képen látható hasábokra. A szeleteket állítsuk bele 7 dl-es, jól kimosott üvegekbe (amikbe előtte 1 db egész fahéjat tettünk) úgy, hogy minél több beleférjen, majd készítsük el a levet, ami a következő birsalma esetén (7 dl-es üvegenként):

3 evőkanál cukor
2 leves merőkanál víz
Ezt a két hozzávalót melegítsük addig, amíg a cukor feloldódik, majd töltsük bele az üvegekbe színültig. Tetejére szórjunk késhegynyi szalicilt és tekerjük rá jó szorosan az üvegek tetejét. Kezdődhet a dunsztolás: nagy alapterületű fazék alját és peremét rongyokkal jól béleljük ki, állítsuk bele az üvegeket, öntsük fel vízzel az üvegek nyakáig, majd burkoljuk be az üvegeket felülről is egy réteg ronggyal. A dunsztos fazekat tegyük gázra és forrástól számítva kb. 10 percig főzzük. Ha a birsalma oldalirányban megfordul az üvegben, akkor készen van a befőtt. Hagyjuk a dunsztban kihűlni.

Meggy befőzése
A meggyet jól mossuk meg, szárát távolítsuk el (esetleg magozzuk ki) és töltsük jól kimosott 7 dl-es üvegekbe. Meggy esetén az alábbi levet készítsük el (7 dl-es üvegenként):

4 evőkanál cukor
2 leves merőkanál víz
Melegítsük össze, hogy a cukor fel tudjon oldódni, majd öntsük fel vele az üvegeket színültig. A tetejére szórjunk késhegynyi szalicilt, az üvegek tetejét jó szorosan csavarjuk rá és dunsztoljuk a birsalmánál leírtak szerint. Itt is igaz, hogy akkor van készen, ha a meggy oldalirányban elfordul az üvegben. Hagyjuk a dunsztban kihűlni.

Körte befőzése
A gyümölcsöt hámozzuk meg, magházát távolítsuk el és vágjuk 4 darabba. Tegyük 7 dl-es jól kimosott üvegbe úgy, hogy minél több beleférjen, majd öntsük fel a következő lével (7 dl-es üvegenkénti mennyiség):

2 evőkanál cukor
2 leves merőkanál víz
A cukrot a vízzel melegítsük fel a cukor felolvadásáig, majd öntsük az üvegekbe. Tetejére szórjunk késhegnyi szalicilt, az üvegek tetejét jó szorosan tekerjük rá és dunsztoljuk a fentebb leírtak szerint. Hagyjuk a befőttet a dunsztban kihűlni.

A cseresznyét és a szilvát teljesen azonos módon készítsük el, mint a körtét.

Szorgosságunk télen szó szerint gyümölcsöző lesz!

6 megjegyzés:

  1. Kíváncsian várom mit főzöl majd télen ezekből:))

    VálaszTörlés
  2. Hú te nagyon szorgos vagy, s majd télen milyen szuper lesz nktek, lesz mire rájárni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz! És baromira jó érzés a saját befőzést fogyasztani:)

      Törlés
  3. Mennyi finomságot tettél el. Szép a kamrád, biztos:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finomak lehetnek, ügyes vagy! :) Birsalmából még nem készítettem befőttet, de tetszik a recept, viszem is! :)

    VálaszTörlés