2012. augusztus 26., vasárnap

NYÁR-19. hét-VASÁRNAP- Torta furtai hímzésmintával


Ez a torta egy nagy családi összejövetelre készült (unokatestvérek találkozójára), amit pár évvel ezelőtt édesapám hívott életre, mert szomorúnak találta, hogy a család évek óta már csak kizárólag temetéseken találkozott és az unokatestvérek gyerekei már nem ismerték fel egymást. Elmentek volna egymás mellett úgy az utcán, hogy nem tudják, valójában rokonok. Ezért kitalálta, hogy évente egyszer jöjjön össze a család egy pár napos "ünnepségre", beszélgetni, ismerkedni, egymás ügyes-bajos dolgait megismerni, egymáson segíteni. Az első összejövetelt anyukámék tartották, ebben az évben pedig a család furtai ága szervezte meg a találkozót egy Bakonszeg melletti vadászkastélyban (egy külön bejegyzést érdemelne a gyönyörű helyszín). Erre való tekintettel készítettem egy tortát, melyre a már bemutatott és híres furtai hímzésminta került.

Hozzávalók egy 26 cm-es kerek formához:

a piskótához:
6 tojás 204 Ft
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál olaj
3 evőkanál víz
3 kávéskanál sütőpor

a krémhez:
2 dl habtejszín 148 Ft
20 dkg étcsoki 498 Ft

a nyújtható fondanthoz:
másfél evőkanál zselatin
9 evőkanál víz
másfél evőkanál vaj
3 evőkanál méz
porcukor (amennyit felvesz)

a piros cukormázhoz:
1 tojásfehérje 34 Ft
15 dkg porcukor 53 Ft
kevés citromlé
piros ételfesték
------------------------------
összesen kb. 1100 Ft

 
A fondanthoz a zselatint egy kisebb lábosba tesszük és a vízzel elkeverjük (csomómentesre), majd alacsony lángon felmelegítjük (forralni nem szabad!, csak addig hagyjuk a láng fölött, amíg a zselatin teljesen felolvad a vízben). A tűzről lehúzva hozzátesszük a mézet és a vajat és addig kevergetjük, amíg a vaj teljesen felolvad. Ezt követően fakanállal (apránként adagolva) elkezdjük beledolgozni a porcukrot. Annyi porcukrot keverjünk hozzá, hogy egy összeálló, nem folyós masszát kapjunk, ami nem folyik le a fakanálról! A kész masszát tegyük fóliába, csomagoljuk be és helyezzük a hűtőszekrénybe.

A tészta hozzávalóit osszuk háromfelé és süssünk három lapot (az egész tojásokat legalább 5 percig habosítsuk a cukorral gépi habverő segítségével, majd keverjük hozzá a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet, legvégül csurgassuk hozzá a vizet és az olajat. a kész masszát kenjük sütőpapírral bélelt formába és 200 fokon 10-12 perc alatt süssük meg)

A krémhez a tejszínt forraljuk fel, majd tördeljük bele a csokit és addig kevergessük, amíg a csoki teljesen felolvad. Jól hűtsük le, majd botmixerrel keverjünk rajta párat, így habosítsuk a krémet.

Állítsuk össze a tortát: az első piskótalapot tegyük torta tálra, kenjük meg a krém harmadával. Erre tegyük rá a második lapot és a krém másik harmadát. Végül jön az utolsó lap és a krém maradék részével kenjük be a torta oldalát is.

A fondantot vegyük ki a hűtőből és porcukros felületen gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki akkora méretűre, hogy a tortát be tudjuk vele borítani (a nyújtófára is kenjünk a porcukorból, hogy a fondant ne ragadjon rá és ne szakadjon ki). A kinyújtott fondanttal fedjük be a tortát és a túllógó részeket vágjuk le (ezekből készültek a kis golyók a torta köré).

A cukormázhoz verjünk a tojásfehérjéből, citromléből és a porcukorból kemény habot, amihez keverjünk piros ételfestéket. A piros cukormázat tegyük olyan eszközbe (zacskó, cukormáz toll...), amelyből kinyomva szép mintákat tudunk rajzolni a fondant tetejére.

A kész és szépen kidíszített tortát tegyük hűtőbe és jól lehűtve tálaljuk.


9 megjegyzés:

  1. Gyönyörű torta lett! Sajnos én is ritkán találkozok a legtöbb unokatestvéremmel. :( Az a gond, hogy mindenki szerte repült a világ országaiba. :( Már én is alig várom a decembert, az egyik unokatestvér-csapat akkor jön haza. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ügyes vagy, hatalmas gratula neked! Jó ötlet ez az unokatesó találkozó, mi is csináljuk csak picit más formában! :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű lett, nagyon ügyes vagy! :) Jó ötlet a családi találkozó, enélkül sajnos tényleg alig találkozunk! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép a torta, ügyes vagy!
    A családi összejövetel szokása is szép, mi is kéne valami hasonlót szervezzünk. Mert az enyémek alig ismerik a családot. Kissé elszakadtunk tőlük, évente egyszer találkozunk egy részével, s nem tudják, kit hova tegyenek.

    VálaszTörlés
  5. Mindenkinek nagyon köszönöm a kedves szavakat!...:)

    VálaszTörlés
  6. Ügyes vagy, hogy fondantot készítesz, nekem még hátravan ez a fejezet. Helyes lett a piros mintával:-)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép a torta, a furtai minta különlegessé teszi:) A családi összejövetel is nagyon jó ötlet, jó lenne, ha mindenki tudná ezt csinálni:)

    VálaszTörlés