2012. augusztus 25., szombat

NYÁR-19. hét-SZOMBAT- Kentucky csirkeszárny (corn flakes bundában)


...a hozzá passzoló amerikai káposzta salátával (nagylányom és kisfiam abszolút kedvencével! Képesek voltak összevitatkozni azon, hogy ki egye meg vacsorára az ebéd után maradt kevés salátát! Természetesen nem tudtak megegyezni, ezért kisfiam elém állt és a következőt mondta: "Anya, adok pénzt, csak csinálj még egy adag salátát vacsorára!..."...) és főtt kukoricával. A kentucky fűszerkeverék Alexa Christitől származik, akárcsak a korábban felhasznált gyros fűszerkeverék. Imádom ezeket a házi fűszerkeverékeket, amiket Alexa a blogján egy csokorba gyűjtött. Érdemes megnézni:)

Hozzávalók:

1 kg csirkeszrány 769 Ft

a fűszerkeverékhez (ami kb. 2 kg húshoz elég):
1 teáskanál őrölt koriander
1/2 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál durvára őrölt színes bors
1-1 teáskanál édes és csípős fűszerpaprika
2 teáskanál durvára őrölt chili paprika (nálam a gyerekek miatt kimaradtak a csípős ízek)
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál fokhagyma granulátum (én zúzott fokhagymát használtam)
1-1 teáskanál rozmaring, kakukkfű, tárkony, majoránna
1/2 teáskanál cayenne bors (nálam kimaradt)

a panírozáshoz:
liszt
tojás
1 száraz kifliből készült morzsa összekeverve 20 evőkanál robotgépben összetört cornflakesszel

5 db főzni való kukorica 345 Ft
1 evőkanál vaj kevés sóval elkeverve

amerikai káposzta salátához:
1 kisebb fej káposzta 115 Ft
2 kisebb répa 46 Ft
30 dkg majonéz 430 Ft
2 evőkanál méz
1 fej vöröshagyma 15 Ft
1 evőkanál mustár

cukor
ecet
--------------------------------------
összesen kb. 2000 Ft

A szárnyakat vágjuk három részre a töveknél. A legkevesebb hússal rendelkező szárnyvégeket tegyük félre egy későbbi leveshez, a másik két szárnyrészt jól mossuk és tisztítsuk meg, majd töröljük szárazra.

A fűszerkeverék hozzávalóit keverjük össze és dörzsöljük be vele a megtisztított szárnyakat. Ne felejtsük el megsózni őket, majd panírozzuk ki a szokásos módon: liszt-tojás-cornflakes+morsza (amibe beletehetjük a kimaradt fűszerkeveréket is). A bepanírozott húst tegyük bele egy olajjal kikent tepsibe, a húsok tetejét is locsoljuk meg az olajjal, majd fedetlenül toljuk 200 fokos sütőbe és süssük ropogósra.

Közben a kukoricát főzzük meg és még melegen kenjük be a sós vajjal. Tálalásig tartsuk melegen.

A salátához a káposztát gyaluljuk le (vagy vágjuk nagyon vékony csíkokra), a répát tisztítás után reszeljük le (vékony csíkokra), a hagymát vágjuk vékony karikára és az összes zöldséget sózzuk be, majd tegyük félre fél órára, hogy levet engedjen. Közben a majonézt keverjük össze egy nagyobb tálban a mustárral, a mézzel, pár evőkanál cukorral (ízléstől függően, én 1-2 evőkanálnyit teszek bele és ugyanennyi ecettel savanyítom) és pár evőkanál ecettel. A megpuhult és levet eresztett zöldségeket jól nyomkodjuk ki és keverjük hozzá a majonézes öntethez.

A ropogósra sült szárnyakat a főtt kukoricával és a majonézes káposzta salátával tálaljuk.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, mentem a recepted!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony megéri elkészíteni! Remek a fűszerezése és finom ropogósra sül a bundája:)

      Törlés
  2. Tetszik, az pedig különösen, hogy a husi tepsiben sül! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma már minden rántott dolgot tepsiben sütök (rántott hús, rántott párizsi, rántott gomba vagy csirkemáj), szerintem finomabb így! Ha pedig igazán ropogósra szeretném a bundát, akkor a sütési idő utolsó 5 percében a tepsit leteszem a sütő legaljára (nem a rácsra) és 2,5-2,5 percig a forró "sütőaljon" megpirítom a bunda mindkét oldalát.

      Törlés