2012. augusztus 24., péntek

NYÁR-19. hét-PÉNTEK- Tiramisu mascarpone nélkül


Egy abszolút pénztárca- és nyárbarát verziója a tiramisunak. Manapság egy 500 grammos jó minőségű mascarpone 1000 Ft fölött van (márpedig ehhez az édességhez érdemes a jobb minőséget választani)., emellett nyáron csak nagyon friss tojásból szabad elkészíteni a szalmonella veszély miatt. E két dolgot figyelembe véve találtam ki és készítettem el először a tiramisu ezen változatát, melyről a gyerekeim és a férjem nem tudta volna megmondani, hogy mascarpone nélkül készült. Ugyanolyan finom volt, a babapiskóta szépen megpuhult, a krém reggelre összeállt. Ajánlom mindenkinek:) A mascarponés verziót itt olvashatjátok, melyet ehető kosárkában tálaltam.

Hozzávalók:

2 zacskó babapiskóta (400 gramm) 458 Ft
kevés vízzel elkevert, lefőtt kávé

a mascarponét helyettesítő krémhez:
3 dl tej 48 Ft
1 teáskanál vanília kivonat
4 tojás 136 Ft
10 dkg cukor 18 Ft
2 evőkanál liszt
2 dl habtejszín 148 Ft

a tetejére:
cukrozott kakaópor
-----------------------------------
összesen 810 Ft

A krémhez a tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük ki jó alaposan a cukorral, majd a liszttel. Állandó keverés mellett adjuk hozzá a felforrósított tejet és a vanília aromát. Alacsony lángon, a kevergetést abba nem hagyva, sűrítsük be. A tűzről lehúzva keverjük hozzá a fehérjéből vert kemény habot is. Hűtsük ki. Utolsó mozzanatként vegyítsük bele a tejszínből vert kemény habot.

Egy négyszögletes tálat készítsünk elő és béleljük ki egy sor babapiskótával, amelyeket locsoljunk meg egy teáskanál vízzel elkevert, lefőtt és még meleg kávéval. Erre a rétegre öntsük rá a krém felét, amelyre egy újabb sor kávéval megöntözött babapiskóta réteg kerül. Ezt fedjük be a maradék krémmel, amelynek a tetejét szórjuk meg vastagon a kakaóporral.

A kész édességet tegyük egy napra hűtőbe és csak utána szeleteljük fel.

14 megjegyzés:

  1. Egyet értek veled, hogy mascarponéból csak minőségit szabad venni! Egyébként próbáltad már otthon elkészíteni? Állítólag zsíros tejföllel működik, csak kicsit időigényes, de pénztárcabarát. A tojással én nyáron semmilyen formában nem vagyok kibékülve (pont tegnap okozott számunkra elég bajt egy cukrászdai! süti), alapból nem is használom a tiramisuhoz :) Ezt a receptet szoktam használni, ha érdekes lesd meg: http://habtejszin.blogspot.com/2012/04/tiramisu-ahogy-anyum-kesziti-my-mums.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvastam már a házi készítésű mascarponéról, valóban olcsó, érdemes lenne kipróbálni! A tojással nagyon kell vigyázni, nyers formában kellemelten napokat tud okozni. Már lesem is a tiramisu receptedet...:)

      Törlés
  2. Abszolúte bevállalnám :-)

    Szuper áthidaló megoldást találtál!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó!!! Kipróbálandó mindenképpen. Én egyénként sem szoktam nyers tojást használni a tiramisuhoz, meg máshoz sem. De, mégis, házi majonézhez.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ötletes,én mostanában az olasz mascarponét veszem a Liedl-ben,400 ft 25 dkg. De a barátnőmtől is sokszor kapok Olaszországból és higgyétek el szinte semmi különbség a kettő közt.
    Ezt csak azért írom mert a Liedl jó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyre több helyről hallom, hogy a Liedl jó, mind árban, mind termékekben. Gyömrőn nincs, de Mezőtúron igen. Párszor vásároltunk már ott. Legközelebb kipróbálom az általad említett mascarponét:)

      Törlés
  5. Hmmmm, ügyes vagy, nem maradt véletlenül egy virtuális tányérkával...? :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta, abszolút jól kiváltottad a mascarponét, meg is jegyzem magamnak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Esetleg megvan egy újabb Szegeden is elkészíthető recept a nagylánynak?...:)

      Törlés
  7. Lehet, hogy finom, de a tiramisuban szesz is van... másrészt az arányokkal baj van, túl sok a piskóta a krémhez képest...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, ami a szeszt illeti, ha jól tudom Amorettó likőrrel szokták locsolgatni a babapiskótát. Ettem már ilyen változatot is és ha nincs túlzásba víve a szesz használata, akkor finom így is. De mivel otthon legalább három kiskorú fogyassza a tiramisut, a szesz mindig kimarad belőle. Ami a krémet illeti: elfogadom, hogy többet is lehetett volna készíteni belőle, első próbálkozásra ennyit gondoltam. Másodjára 2 dl-nyi tejjel többet használok majd. Beszámolok az eredményről...:)

      Törlés