2012. augusztus 15., szerda

Kolozsvári hajtovány


Az ihletet Aleda kolozsvári pogácsája adta, amely rögtön felkerült az elkészítendő receptek listájára. Viszont mint minden más blogon talált recept esetében, így ennél is felmerült bennem, hogy nem készítem el ugyanúgy a receptet, hanem megpróbálok valamit hozzátenni. Ezért nálam nem pogácsa, hanem hajtovány lett, valamint némi aprított petrezselyemzöld került a kenéshez használt vaj-só-fokhagyma trióba.
Hozzávalók:

fél kg liszt 67 Ft
1 evőkanál só
1 kávéskanál cukor
1 dl olaj 44 Ft
3 dl tej 42 Ft
2,5 dkg élesztő 23 Ft
csipet szódabikarbóna

20 dkg kolozsvári szalonna 299 Ft

1 kisebb fej hagyma 12 Ft
1 csokor petrezselyemzöld 50 Ft
10 dkg puha vaj 87 Ft
1 tojás fehérje 35 Ft
1 kávéskanál só
1 gerezd fokhagyma

a kenéshez a tojás sárgája kevés vízzel kikeverve
-------------------------------------------------
összesen 660 Ft

Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb tálkába, szórjuk rá a cukrot és öntsük fel  1 dl meleg tejjel. Takarjuk le és meleg, száraz helyen hagyjuk felfutni kb. 8-10 perc alatt.

Közben a lisztet keverjük össze egy nagyobb tálban a sóval, a maradék 2 dl megmelegített tejjel, az olajjal és a felfutott élesztővel, majd laza mozdulatokkal kezdjük el gyúrni. Addig gyúrjuk, amíg szépen összeáll (lisztezett felületen fejezzük be a tészta gyúrását). A kész tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és száraz, meleg helyen hagyjuk kétszeresére kelni.

Közben a puha vajat keverjük ki a sóval, a tojásfehérjével, az aprított petrezselyemzölddel, a zúzott fokhagymával és az apróra vágott, olajon megpárolt és kihűtött hagymával.

A kolozsvári szalonnát vágjuk kisebb csíkokra.

A duplájára kelt tésztát osszuk el négy egyenlő részre és mindegyik részt nyújtsuk ki lisztezett felületen vékony téglalappá. Kenjük meg a vajas-fokhagymás kence negyedével, osszuk el a tetején egy rétegben a csíkozott szalonna szintén egy negyed részét és tekerjük fel. Az így kapott tekercsből vágjunk éles késsel kb. 2 cm széles trapéz alakú darabokat és tegyük sütőpapíros tepsibe. Kenjük le a kevés vízzel elkevert tojássárgájával, kelesszük további 10 percig a tepsiben, majd süssük meg 200 fokos sütőben szép pirosra.

A további három tésztával ugyanígy járjunk el.

12 megjegyzés:

  1. Gigalááááááááááááájk :-))))))

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos lett! Köszönöm, megtisztel a neve:) !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne viccelj már!... Pedig gondolkodtam a névválasztáson, pont azért, nehogy megsértesem a kolozsváriakat egy olyan étellel, melyről lehet, nem is hallottak. Örülök, hogy inkább megtiszteltetésnek értékeled és nem sértésnek:)

      Törlés
  3. De jó kis rágicsa! Szerintem akár vendégváró sós falatkának is simán megfelel (már ha az ember nem falja fel a vendégek előtt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó a felvetés, mert ahogy sül és tálba kerül, úgy fogy vészesen a darabszám...:)

      Törlés
  4. Nagyon tetszik - hajtovány - nem ismertem még ezt a kifejezést. De szívesen megkóstolnám! :-P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is Mohánál találkoztam először a hajtovány kifejezéssel, de simán lehetne tekercsnek is nevezni:)

      Törlés
  5. Gyönyörűűű, és érzem a számban az ízét!! :P

    VálaszTörlés
  6. Szuper jól néz ki, nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  7. Jó ötlet megtölteni és feltekerni! Elviszem. :)

    VálaszTörlés