2012. május 19., szombat

TAVASZ - 11. hét - SZOMBAT - Karamellás három lapos süti


Csiperke hatlapos csokis sütijét vettem alapul, csak én nem kerek tortaformában sütöttem meg a süteményt, hanem tepsiben és azt gondoltam, hogy ez a tészta mennyiség nem lesz elég 6 lapra. Utólag belátom: elég lett volna. Így viszont kicsit vastagabb tészta rétegeket kaptam, ami a vastagságtól függetlenül megpuhult és a vendégeim + kiscsaládom pozitív visszajelzései alapján úgy gondolom nem lőttem nagy bakot a három réteggel. Ettől függetlenül legközelebb 6 lapot fogok ebből a tészta mennyiségből nyújtani és sütni. (a képen a Kunta-Kinte sütemény látható még)

Hozzávalók:

Tésztához:
fél kg liszt 85 Ft
1 csomag sütőpor 29 Ft
8 dkg lágy vaj 72 Ft
8 dkg porcukor 26 Ft
2 dl tej 34 Ft
1 evőkanál rum aroma

Karamellhez:
20 dkg cukor 56 Ft
4 dl habtejszín 350 Ft
3-4 evőkanál vaj

szóráshoz porcukor
------------------------
összesen 650 Ft

A lisztet keverjük el a sütőporral, porcukorral és morzsoljuk össze a vajjal. Dolgozzuk bele a tejet és a rum aromát is (ha nem állna össze, tegyünk bele még egy kis tejet). A tésztát osszuk 3 (legközelebb 6) egyenlő részre (például mérleg segítségével), majd egyenként nyújtsuk ki a tepsi méretére (vagy 26 cm-es kerek tortaformára). Fektessünk sütőpapírt a tepsi hátuljára, erre tegyük rá a kinyújtott tésztát és a tepsi hátulján süssük a lapokat 200 fokra előmelegített sütőben 4-5 percig (FONTOS: ahogy a lapok széle barnulni kezd, azonnal vegyük ki, különben törni fog a tészta!)

A karamellhez a cukrot borítsuk kisebb lábosba és karamellizáljuk alacsony lángon, a lábost sűrűn rázogatva. Közben a tejszínt melegítsük fel és adjuk a barna karamellhez. Hagyjuk alacsony lángon addig forrni, amíg a visszadermedt karamell újra folyós állagú lesz. Keverjünk bele 3-4 evőkanál vajat és hagyjuk hidegen helyen kicsit dermedni a kész karamellt.

Rétegezzük a süteményt:
tegyük az első lapot a tepsibe és kenjük meg a karamell krém 1/3-ad (legközelebb 1/6-od) részével. Helyezzük rá a másik lapot, majd újra a krém következzen...és így tovább az utolsó lapig, illetve utolsó krémig (itt jegyzem meg, hogy szerintem a 6 laphoz nem lesz elég ez a mennyiségű karamell krém, valószínűleg dupla adagot kell készíteni belőle)

A kész sütit legalább 1 napot pihentetni kell, hogy megpuhuljon a tészta.

Tálaláskor a süti tetejét porcukorral szórjuk meg.

2 megjegyzés:

  1. Ide nekem gyorsan egy szeletet! Az az aranysárga karamell....felér egy kínzással a látványa! :-)

    VálaszTörlés
  2. Te gondolatolvasó vagy! Pont a napokban gondolkoztam azon, hogy a hatlapost meg kéne csinálni karamell krémmel is...
    Nagyon jól néz ki, szívesen bevágnék belőle néhány szeletet! :))

    VálaszTörlés