2012. május 20., vasárnap

TAVASZ - 11. hét - VASÁRNAP - Barnasörös marharagu puliszkatekerccsel


Ha visszagondolok erre az ebédre, megkordul a gyomrom...nem tudom ki készítette már barnasörrel a marharagut (sokan a borra esküsznek), én csak ajánlani tudom, mert nagyon finom ízt ad az ételnek! És hozzá a puliszkatekercs...szerintem isteni! Ritkán eszünk marhahúst, mert piszok drágán mérik, de néha áldozunk a vöröshús oltárán és rászánjuk azt az x-ezer forintot...

Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

80 dkg marhahús (comb, lábszár, lapocka, mindegy, nálam most comb) 1760 Ft
1 nagyobb fej hagyma 20 Ft
1 nagyobb sárgarépa 33 Ft
1 nagyobb petrezselyemgyökér 20 Ft
egy kisebb zeller 45 Ft
1 doboz hámozott paradicsom konzerv 199 Ft
1 doboz barnasör 219 Ft
olaj
só, bors
2 evőkanál liszt
rozmaring
borsikafű
1 csokor petrezselyemzöld 85 Ft
1-2 babérlevél

4 dl kukoricadara 63 Ft
1 liter víz
10 dkg sajt 145 Ft
(alufólia a feltekeréshez és kevés olaj)
--------------------------------------
összesen 2600 Ft

A hagymát vágjuk nagyobb darabokra, a zöldségeket tisztítsuk meg és szintén vágjuk nagyobb karikákra.

A marharaguhoz a húst kockázzuk fel és egy nagyobb lábosban hevített olajon süssük körbe (amíg a hús mindenhol barna lesz). Sózzuk és borsozzuk meg, majd adjuk hozzá a hagymát. Pirítsuk 4-5 percig, majd tegyük bele a többi, karikára vágott zöldséget is, valamint a lisztet és a fűszereket.

Pár perc pirítás után öntsük fel a sörrel és a hámozott paradicsom konzervvel. Alacsony lángon, félig lefedve főzzük puhára a húst. Időközben ellenőrizzük a folyadék mennyiségét és ha szükséges, pótoljuk, nehogy leégjen a ragu.

A puliszkához forraljunk fel 1 liter vizet kevés sóval és a lobogó vízbe öntsük bele a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve kb. 5 percig főzzük (amíg a dara magába szívja az összes vizet). Terítsünk ki egy darab alufóliát, kenjük be kevés olajjal és erre kenjük rá a kész puliszkát. A kiterített puliszkára reszeljük rá a sajtot, hagyjuk kicsit hűlni (túl melegen nem érdemes feltekerni, mert szét fog folyni), majd mint a bejglit, tekerjük fel és hagyjuk teljesen kihűlni.

A megpuhult húshoz keverjük hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet és egy utolsót forraljunk rajta.

A kihűlt puliszkatekercset szeleteljük fel ujjnyi vastagra, szedjünk mellé a raguból és szórjuk meg tálalás előtt kevés aprított petrezselyemzölddel.



Ilyen fejedelmi ebéd után valami méltó süteményre volt szükség. Csiperke nyújtott ebben segítséget ezzel a kiváló desszerttel, amit én hagyományos liszttel és cukorral készítettem el (érdemes átnézni hozzá, mert ő sokkal egészségesebb és kevésbé hizlaló változatát sütötte meg ennek az édességnek!)

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:

14 dkg liszt 26 Ft
6 dkg vaj 53 Ft
7,5 dkg porcukor 12 Ft
fél evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor
1 tojás 50 Ft

3 tojásfehérje 150 Ft
10 dkg porcukor 16 Ft
10 dkg kókuszreszelék 159 Ft

3 tojás sárgája
10 dkg porcukor 16 Ft
1 evőkanál étkezési keményítő
8 dkg vaj 70 Ft
2 dl tej 30 Ft

5 dkg étcsoki 199 Ft
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
-----------------------
összesen 800 Ft

Először készítsük el a tésztát: a vajat morzsoljuk el a sütőporos liszttel, a cukorral, a kakaóporral, majd a tojás hozzáadásával gyúrjunk egy egynemű tésztát. Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe addig, amíg a krémek elkészülnek.

A sárga krémhez a tojások sárgáját egy kisebb lábosban keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a keményítőt is. A tejet melegítsük meg (én mikróban melegítettem) és vékony sugárban csorgassuk a sárgákhoz (közben kézi habverővel folyamatosan kevergessük). Ezután a lábost tegyük gázra és alacsony lángon, a kevergetést abba nem hagyva főzzük sűrűre a krémet. Hagyjuk hűlni. Ha már langyos, keverjük bele utolsó simításként a vajat.

Készítsük el a kókuszos krémet: a tojások fehérjét verjük kemény habbá a porcukorral, majd keverjük hozzá a kókuszreszeléket.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, vágjuk ketté és nyújtsuk ki egyenként a tortaforma aljával megegyező méretűre. Az első lapot helyezzük bele a vajazott-lisztezett formába, kenjük rá a kókuszos krémet, fedjük be a másik tésztalappal és előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt süssük meg 200 fokon. (végezzünk tűpróbát a biztos eredmény érdekében)

A megsült sütit hagyjuk kihűlni, majd kenjük rá a tetejére a sárga krémet.

Olvasszuk fel a csokit gőz fölött, keverjük hozzá a vajat és az olajat és csorgassuk rá a sárga krémre. Fogpiszkáló segítségével vegyítsük el a sárga krémben az olvasztott csokit, mintegy megmárványozva a sütemény tetejét.

A kész tortát tegyük hűtőbe és fél nap múlva már szeletelhetjük is fel (addigra szépen megdermed a krém és megpuhul a tészta).

6 megjegyzés:

  1. Hűűű, nagyon guszta!! Ez jöhetne hozzánk is ebédre!! :-D

    VálaszTörlés
  2. Finom lehetett. Ha megengeded, következő alkalommal a puliszkatekercset pici vajjal kend meg és süsd pirosra sütőben.

    VálaszTörlés
  3. Nekem a képet nézve is megkordul a gyomrom, naggggggyon guszta! És ez a puliszkatekercs! Isteni lehetett így együtt! :)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű fogás, ezt a puliszka-tekercset muszáj lesz kipróbálnom, a marhahúst meg imádom! :-)

    VálaszTörlés
  5. Hihi, az én gyomrom is "kibeszél" a hasamból, jó hangosan :-))) Egyszerűen mesés ez a költemény, mesés!

    VálaszTörlés
  6. Bevallom, a süti miatt jöttem! Viszem is ;)

    VálaszTörlés