2012. május 29., kedd

1 hét-hétszer 1 töltött finomság - KEDD- Gombás risottóval töltött paradicsom


Egyszerű, gyors, finom, egészséges, ezek a jelzők jutnak eszembe először erről a fogásról. Mindenkinek nagyon ízlett és repetáztunk volna még, de óvatosságból mindenkinek csak egy töltött paradicsomot készítettem (nem tudtam, hogy ekkora sikere lesz..). Minden esetre a koncekvenciát levontam és legközelebb kettőt kap mindenki! Egyébként nem maradtunk éhesek, mert a töltött paradicsom mellé tálalt  paradicsomos sajtos rúd remekül passzolt az ételhez és eltelítette a gyomrunkat.

Hozzávalók 5 főre:

5 db nagyobb paradicsom 285 Ft

2 szál újhagyma
olaj
negyed bögre rizs
kb. 3/4-ed bögre víz
5 db csiperke gomba 154 Ft
fél zöldségleves kocka
só, bors
kevés borsikafű
1 teáskanál vaj

1 közepes vöröshagyma 15 Ft
1 gerezd fokhagyma
1 hámozott paradicsom konzerv 199 Ft
só, bors
kevés cukor
--------------------------------
összesen kb. 680 Ft

A paradicsomokat jól mossuk meg, majd tetejüket vágjuk le és belsejüket kaparjuk ki.

A risottóhoz melegítsünk kevés olajat egy kisebb serpenyőben és pároljuk meg rajta a karikára vágott újhagymát. Folyamatosan kevergessük, mert az újhagyma hamar leég. Öntsük hozzá a rizst, pirítsuk 4-5 percig, majd adjuk hozzá a megtisztított és felcsíkozott gombát is. Öntsük fel a vízzel és amikor felforrt, keverjük el benne a zöldségleves kockát. Óvatosan sózzuk meg, szórjuk meg borssal, borsikafűvel és alacsony lángon, fedő nélkül pároljuk puhára. Közben figyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadék mindig legyen a rizs alatt. Ha a rizs megpuhult, zárjuk el alatta a gázt és végső fázisként keverjük el benne a vajat.

Az elkészült gombás risottóval töltsük meg az előkészített paradicsomokat.

Készítsük el a paradicsom szószt: az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre kevés olajon, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc pirítás után öntsük fel a hámozott paradicsom konzervvel és a kikapart paradicsomok belsejével. Sózzuk és borsozzuk meg, szórjunk hozzá kevés cukrot és 8-10 perc alatt főzzük szét a paradicsomokat. Ezután a tűzről lehúzva botmixerrel pürésítsük a szószunkat és a tűzre visszatéve rottyantsunk rajta egyet.

Öntsük hőálló tálba a szószt, erre tegyük rá a megtöltött paradicsomokat és mindegyik paradicsom tetejére tegyük rá a levágott "sapkájukat".

Toljuk a tálat előmelegített sütőbe és 200 fokon süssük az ételt 25-30 percig, illetve addig, amíg a paradicsomok ráncosodnak, megpuhulnak. Az elkészült ételt a paradicsomos sajtos rúddal tálaljuk.


8 megjegyzés:

  1. Most nyeltem egy jó nagyot :-))

    Ezzel nem lett volna szabad óvatoskodni, vajon hogy fog ízleni! Persze, hogy "repetaszaga" van :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már én is tudom:) Jó pap is holtig tanul...

      Törlés
  2. Nagyon szuper és gyönyörű! Legközelebb tényleg bátrabban emelheted a mennyiséget! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy lesz...:) De tapasztalatomból okulva ti már eleve többet készítsetek!

      Törlés
  3. Szuper ötlet előételnek is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez tényleg jó ötlet! Kisebb paradicsomokat megtöltve valóban nem túl laktató:)

      Törlés
  4. Nagyon jó ötleteid vannak a minden napi főzéshez.
    Mostanában a te receptjeitből szoktam itthon főzöketni,és meg vagyok elégedve!
    Utólag is köszönöm a jó recepteket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mosolyog a szívem, amikor ilyen visszajelzéseket kapok! Köszönöm!!!...:)

      Törlés