Hozzávalók:
40 dkg friss spenót vagy mirelit krémes parajpüré (a spenótot kaptam)
10 dkg vaj 44 Ft
15 dkg liszt 26 Ft
8 dl tej 123 Ft
1 gerezd fokhagyma
só, bors
1 közepes vöröshagyma 15 Ft
2 gerezd fokhagyma
80 dkg darált sertéshús vagy csirkemell 895 Ft
1 doboz hámozott paradicsom konzerv 199 Ft
só, bors
bazsalikom
olaj
15 dkg sajt 212 Ft
lassagne tészta (az én tálamhoz 2 doboz kellett) 398 Ft
(1 db paradicsom, díszítésnek)
-----------------------------------------------------------------
összesen 1900 Ft
Serpenyőben hevítsünk olajat és az apróra vágott hagymát kezdjük el rajta párolni. Kis idő múlva adjuk hozzá az aprított fokhagymát is, majd 1-2 perc pirítás után keverjük hozzá a darált húst. Sózzuk, borsozzuk meg, szórjunk bele kevés bazsalikomot és a húst fehéredésig pirítsuk.
Öntsük bele a hámozott paradicsom konzervet levével együtt, valamint kevés vizet is és a húst főzzük készre.
Egy közepes lábosban olvasszuk fel a vajat, majd szórjuk bele a lisztet, amit kézi habverővel keverjünk csomómentesre a vajban. Pár perc pirítás után öntsük fel a tejjel, amit gyors mozdulatokkal keverjünk szintén csomómentesre. Forraljuk fel, majd tegyük bele a megtisztított spenótot (vagy a még fagyos parajpürét). Sózzuk, borsozzuk, reszeljük hozzá a fokhagymát. Amint a paraj levelek összeestek (illetve a fagyos parajpüré felengedett) húzzuk le a tűzről a kész mártást.
Rétegezzük a lassagnét: hőálló négyszögletes tálat (vagy kifejezetten lassagnés tálat) kenjünk ki kevés olajjal, majd kanalazzunk bele kevés parajos Besamel mártást. Erre kerül egy réteg lassagne tészta, majd erre rá a húsos ragu. Megint lassagne tészta, majd a spenótos Besamel mártás. Megint tészta, majd húsos ragu...a rétegezést addig folytassuk, amíg elfogynak a hozzávalók. Az étel tetejére lassagne tészta és spenótos Besamel kerüljön. Ezt szórjuk meg a reszelt sajttal és esetleg díszítsük paradicsom karikákkal.
Egy-egy fogpiszkálót szúrjunk a tészta lapok közé, hogy az étel fedésére szolgáló alufólia majd ne ragadjon rá az olvadó sajtra.
A befedett lassagnét toljuk előmelegített sütőbe és 200 fokon süssük 30 percig, majd az alufóliát levéve további 15 perc alatt süssük készre.
Ez egy nagyon könnyű, liszt nélkül készült puding, melyben a kellő sűrűségű állagot a zselatin biztosítja. Lehet ilyen poharakban vagy egyéb tálkákban tálalni, de a tálkákból kiborítva (panna cotta szerűen) is látványos a szervírozása.
Hozzávalók (4 adaghoz):
20 dkg eper (vagy bármilyen más gyümölcs) 180 Ft
15 dkg cukor 45 Ft
4 dl tej 67 Ft
2 dl habtejszín 155 Ft
5 dkg babapiskóta
4 tojássárgája 200 Ft
1 zacskó zselatin 74 Ft
kevés rum aroma
tetejére kevés olvasztott csokiba mártott eper
--------------------------
összesen 750 Ft
A tojássárgákat egy kisebb lábosban keverjük fehéredésig a cukorral és 3 dl tejjel öntsük fel. Kézi habverővel keverjük csomómentesre, majd alacsony lángon, állandóan kevergetve éppen csak hagyjuk felforrni (nehogy a tojás kicsapódjon!). Hűtsük ki.
A zselatint keverjük el 4 evőkanál vízzel, majd alacsony lángon, állandóan kevergetve melegítsük folyékonyra (forrnia nem szabad!). A tűzről lehúzva keverjünk hozzá kevés krémet, majd az egész krémes zselatint öntsük a többi krémhez. Jól keverjük el.
A tejszínből verjünk kemény habot és azt is keverjük óvatosan a zselatinos krémhez.
A babapiskótát tördeljük apróra és a maradék 1 dl tejjel, valamint a rum aromával öntsük nyakon. Forgassuk jól át, hogy a folyadék mindenhol érje a babapiskótát.
4 szép poharat (vagy kompótos tálkát) béleljünk ki a krém felével, erre szórjuk rá a megmosott és apróra vágott epret, valamint a babapiskótát, majd fedjük be a maradék krémmel. Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.
A díszítéshez félretett epreket mossuk meg és forgassuk bele az olvasztott csokiba. A megdermedt pudingokat a csokiba mártott eperrel tálaljuk.
A recept Frank Júlia szakácskönyvében jelent meg.
ÓÓÓ... ezt bíztosan megcsinálom!!
VálaszTörlésÖrülök, hogy receptem elnyerte tetszésedet:)
TörlésÁáá, ezt mindenképp kipróbálom! Kislányom nagy lasagne-fan, jó lesz kicsit másképp is kipróbálni :)
VálaszTörlés