2012. május 18., péntek

TAVASZ - 11. hét - PÉNTEK - Csőben sült sajot-sonkás spárga



Most nem azért mondom, mert...de ez a kaja ISTENI! A párommal úgy gondoltuk, hogy eszünk egy kicsit vacsorára, meg hagyunk egy kicsit másnapra...na ja, csakhogy nem tudtuk abbahagyni és az egészet befaltuk!...Legközelebb talán majd zöldspárgából készítem, mert akkor színesebb lesz a végeredmény. A gyerekek kizárólag a sajtot és a sonkát ették és közölték, hogy a babot nem kérik, hiába mondtam, hogy az nem bab, hanem spárga...!!!

Hozzávalók:

fél kg zöld vagy fehér spárga 399 Ft
só, cukor
negyed citrom leve

3 dkg vaj
kevés liszt
1 kis doboz tejföl 85 Ft
negyed citrom leve
só, őrölt bors
1 gerezd fokhagyma

20 dkg sonka 280 Ft
10 dkg Trappista sajt 145 Ft
-----------------------------
összesen 910 Ft

A spárgát tisztítsuk meg, daraboljuk kb. 8 cm hosszúra és tegyük fel főni kevés sóval, cukorral és citromlével ízesített vízben (annyi vizet használjunk, amennyi éppen ellepi a spárgát).  Főzzük félpuhára, majd szűrjük le úgy, hogy a főzővízre még szükség lesz.

A vajat hevítsük habzásig, majd kézi habverővel keverjünk el benne annyi lisztet, amennyivel csomós állagú masszát kapunk. Pirítsuk 1 percig, majd öntsük fel apránként annyi a spárga főzéséből maradt vízzel, hogy sűrű mártást kapjunk. Közben folyamatosan kevergessük, egyrészt hogy ne égjen le, másrészt hogy csomómentes legyen. Ízesítsük kevés sóval, borssal, citromlével és a zúzott fokhagymával. Forrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd a gázról lehúzva keverjük el benne a tejfölt, végül a félpuhára főtt spárgákat is.

Hőálló tálat kenjünk ki vajjal és béleljük ki egy réteg szeletelt sonkával (nem baj, ha a sonkák fedik egymást). Erre öntsük rá a szószos spárgát, majd fedjük be újabb réteg sonkával. Tetejére reszeljük rá a sajtot és az egészet 200 fokos sütőben addig süssük, amíg a sajt megpirul.

Háromszögekre vagy négyzetekre szeletelve tálaljuk.

1 megjegyzés: