2012. május 10., csütörtök

TAVASZ - 10. hét - CSÜTÖRTÖK - Gombás tőkehal tésztával


Nagyon szeretjük a halat, de sajnos ritkán készítem. Pedig amellett, hogy egészséges, igazán finom ételeket lehet kihozni belőle. Mint például ezt! Az eredeti recept tonhallal készül, de szerintem a könnyebben beszerezhető tőkehallal is tökéletes, de el tudom képzelni egyéb tengeri halakkal is.
Hozzávalók:

fél kg fagyasztott vagy friss tőkehal filé 725 Ft
20 dkg gomba 157 Ft
1 közepes fej vöröshagyma 15 Ft
1 nagy paradicsom 32 Ft
1 dl tejföl 46 Ft
olaj
fél citrom leve és reszelt héja 15 Ft
1 csokor petrezselyemzöld 85 Ft
1 evőkanál liszt
só, bors
kevés fehérbor

farfalle tészta 202 Ft
----------------------------------
összesen 1280 Ft

A tésztát főzzük ki sós vízben, majd szűrjük le.

A fagyasztott halat engedjük fel és vágjuk 4 szeletre. Sózzuk és borsozzuk meg mindkét oldalát, majd forgassuk meg a lisztben és serpenyőben felhevített olajon hirtelen süssük meg. Szedjük ki, csorgassuk meg a citromlével és fedő alatt hagyjuk párolódni.

A gombát a gyerekek segítségével tisztítsuk meg és szeleteljük fel vékonyan. A paradicsomot mossuk meg és vágjuk kisebb darabokra. A hagymát tisztítás után aprítsuk fel és a hal sütése után maradt olajon pároljuk üvegesre. Közben öntsük fel kevés fehérborral, hogy a hal sütése után a serpenyő alján maradt darabok fel tudjanak oldódni. Sózzuk és borsozzuk meg, majd tegyük bele a gombát és az aprított petrezselyemzöld felét. Fedő alatt hagyjuk saját levében párolódni, majd a fedőt levéve süssük zsírjára. Tegyük bele a citrom reszelt héját, öntsük fel a tejföllel, keverjük hozzá a paradicsomot és a petrezselyemzöld másik felét is. Éppen csak egyet forraljunk rajta és a kész ragut öntsük rá a halszeletekre.

A kész ételt a kifőtt tésztával tálaljuk.


Úgy látszik ez a hét a pohárkrémeké, de ki bánja ezt? Nem kell mindig sütemény! Most így a fürdőruha szezon kezdetén egyébként sem ajánlott a sütemények túlzott fogyasztása. Ez a tejfölös meggykrém viszont annál inkább, hiszen kevés kalória van benne, pláne, ha a porcukrot mézzel helyettesítjük és kihagyjuk belőle a krémsajtot/mascarponét. Egyszóval: Kedves (állandóan az alakunkra vigyázó) Nőtársaim, ha valami kis édességre vágynánk, ezt a pohárkrémet nyugodt szívvel fogyaszthatjuk!...:)
Hozzávalók 4 főre:

1 üveg magozott, cukrozott meggybefőtt 319 Ft
2 dl tejföl 95 Ft
(10 dkg krémsajt, pl. mascarpone - nálam most kimaradt)
kevés citromlé (a halnál felhasználtból)
ízlés szerinti porcukor

a meggyzseléhez:
a meggybefőtt leve
1 evőkanál étkezési keményítő
------------------------------
összesen 420 Ft

A meggybefőttet szűrjük le, a levét tegyük félre, valamint 16 szem meggyszemet is tegyünk félre a díszítéshez.

A többi meggyszemet turmixoljuk össze, majd keverjük el a tejföllel, (krémsajttal), citromlével és a porcukorral. A kész krémet öntsük pohárkákba vagy kompótos tálkákba.

A meggyzseléhez a leszűrt meggylevet forraljuk fel egy kisebb lábosban, majd sűrítsük be a kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel. Hűtsük langyosra és mindegyik pohár meggykrémbe öntsünk a meggyzseléből, amit villa segítségével keverjünk el a krémben.

A kész desszert tetejét a félretett meggyszemekkel díszítsük és jól lehűtve fogyasszuk.

4 megjegyzés:

  1. De jól néz ki!!! Mi is iszonyat ritkán eszünk halat - pedig íme, milyen szuper dolgokat ki lehet hozni belőle :-)

    VálaszTörlés
  2. A 20 dkg, ami 157 Ft, az ugye a gomba? :) Nagyon jó kis recept, gyönyörűen tálaltad! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úúú, köszi az észrevételt! Már javítom is! Igen, az ár a gombára vonatkozik.
      Köszi a dicséretet is! Mindig a fotózás okozza a legnagyobb gondot, így örülök, ha valakinek tetszik:)

      Törlés