2012. május 9., szerda

TAVASZ - 10. hét - SZERDA Petrezselyem-krémleves


Megint egy krémleves, most petrezselyemgyökérből. Finom, egészséges, könnyen elkészíthető. Frank Júlia eredeti receptje egy számomra új levesbetétet ír hozzá, amit én időhiány miatt most nem valósítottam meg, pedig érdemes lett volna. Nálam most pirított kifli karikákkal került az asztalra.

Hozzávalók:

40 dkg petrezselyemgyökér 187 Ft
1 csokor petrezselyemzöld 85 Ft
2 dl kefir 79 Ft
2 evőkanál olaj
1 tyúkhúsleves vagy zöldségleves kocka 32 Ft
1 evőkanál liszt

Frank Júlia levesbetétjéhez:
1 tojás 50 Ft
0,5 dl tej
1 púpos evőkanál liszt
só, bors
olaj a sütéshez
Ha nem Frank Júlia levesbetétje készül, akkor
2 db kifli 30 Ft
--------------------------------
összesen kb. 450 Ft

A petrezselyemgyökeret tisztítsuk meg és vágjuk kisebb darabokra. Egy közepes lábosban melegítsük fel az olajat és pirítsuk rajta pár percig a gyökérdarabokat. Ezután öntsük fel 8 dl vízzel, amint a víz felforrt, tegyük bele a leves kockát, esetleg kevés sót és főzzük puhára a zöldséget.

A levest még forrón, a gázról lehúzva, botmixerrel pépesítsük, majd a lábost toljuk vissza a gázra. A lisztet keverjük csomómentesre kevés vízzel, majd öntsük hozzá a kefirt és ezt a habarást öntsük bele a forrásban lévő levesbe. 5 percig forraljuk, majd zárjuk el alatta a gázt.

A petrezselyemzöldet vágjuk apróra, szórjuk bele a levesbe és fedő alatt hagyjuk 10 percig állni.

Közben készítsük el a valamelyik levesbetétet:

1. a tojást keverjük habosra a tejjel, sózzuk és borsozzuk meg és a liszttel keverjük simára (sűrű, palacsintaszerű masszának kell lennie). 10 perc pihentetés után forrósítsunk 2 ujjnyi olajat egy serpenyőben és öblös szűrőkanalat vagy kicsi tésztaszűrőt az olaj fölé tartva, ezen keresztül  öntsük a forró olajba a masszát, ami pillanatok alatt megsül. Szűrjük le és tálaljuk a leves mellé.

2. a vékony karikára vágott kiflit száraz serpenyőben pirítsunk ropogósra és tálaljuk a leves mellé.


Imádom a hagymát, akár levesben, akár salátában, pirítva, párolva, sózva...mindenhogy jöhet. Ezért készítettem el a virslik mellé ezt a hagymasalátát, ami Frank Júlia receptkönyvéből való. Finom, egészséges, hagymakedvelő diétázóknak is ajánlom, viszont gyermekes családoknak nem: az én gyermekeim, mikor meghallották, hogy hagyma van benne, megkóstólni sem voltak hajlandók:)

Hozzávalók:

10 db roppanós virsli 568 Ft

1 nagy fej lilahagyma 20 Ft
1 nagy fej vöröshagyma 22 Ft
1 kisebb póréhagyma 50 Ft
2 ecetes uborka
2 savanykás ízű alma 45 Ft
1 teáskanál ecetes torma
2 dl kefír 79 Ft
2 evőkanál olaj
1 teáskanál porcukor
só
------------------------------
összesen 785 Ft

Az összes hagymát tisztítsuk meg és vágjuk egyforma vékony karikákra. Sózzuk meg és hagyjuk legalább fél órát pihenni, hogy levet engedjen és elveszítse erős aromáját.

Az ecetes tormát közben keverjük össze az olajjal, a kefirrel és a porcukorral. A fél óra letelte után az eredeti recept szerint keverjük össze a hagymával úgy, hogy nem nyomkodjuk ki, hanem a sós levét is beleöntjük (én kicsit kinyomkodtam a hagymákat). Ezután adjuk az egészhez hozzá a meghámozott és vékony szeletekre vágott almát és az ugyancsak vékony karikára szeletelt uborkát. Jól keverjük át és befedve, legalább fél napra tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

A kész salátát a kifőtt virslikkel tálaljuk.

4 megjegyzés:

  1. Én is szoktam ilyen levest készíteni,nagyon szeretjük.
    Nagyon gusztán tálaltad:))

    VálaszTörlés
  2. Imádom a krémleveseket, nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is nagy krémleves-fanok vagyunk...:)
      Köszönöm:)

      Törlés