2012. február 20., hétfő

TÉL - 2. hét - SZOMBAT Zellerkrémleves, currys csirke párolt rizzsel, citromszelet



Zellerkrémleves (habarás nélkül)
Hozzávalók:

1 nagyobb zellergumó (85 dkg) 228 Ft
2 közepes burgonya
1 db zöldségleves kocka 32 Ft
só, bors
2 szelet kenyér
-----------------------------
összesen 290 Ft

A zellert és a burgonyát hámozás után vágjuk kisebb darabokra és tegyük fel annyi vízzel főni, amennyi éppen ellepi. Amint felforrt a víz, tegyük bele a zöldségleves kockát, enyhén sózzuk meg és főzzük puhára a zöldségeket.

A kenyérszeleteket vágjuk kisebb kockákra és száraz serpenyőben, sűrű rázogatás közben pirítsuk meg minden oldalukat.

Amint a zöldségek megpuhultak, húzzuk le a fazekat a gázról és kézi mixerrel pürésítsük a forró leveset. Tegyük vissza a gázra, forraljuk fel és végül borsozzuk ízlés szerint.

A levest a pirított kenyérkockával tálaljuk.

Currys csirke párolt rizzsel   TOP 10-ES RECEPT
Ezt a receptet a TV Paprikán láttam pár évvel ezelőtt, annyira könnyen elkészíthető és olyan finom, hogy családunk nagy kedvence lett. Általában dupla adagot készítek belőle, de néha még az is kevés.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

70 dkg csirkemell filé 1007 Ft
1 csokor újhagyma 199 Ft
1 szál póréhagyma 139 Ft
1 piros vagy sárga kaliforniai paprika 249 Ft
só, bors
5 ek szójaszósz
3 ek currypor
3 ek méz
5 gerezd fokhagyma
olaj
40 dkg rizs
---------------------------------------
összesen kb. 1900 Ft

Vágjuk közepes kockákra a csirkemellet és forró olajon, közepes láng felett pirítsuk fehéredésig. Sózzuk (óvatosan, mert a curryporban és a szójaszószban is van só), borsozzuk. Közben karikázzuk fel az újhagymát (zöld rész is kerülhet bele), póréhagymát, vágjuk nagyobb kockákra a kaliforniai paprikát és az egészet keverjük a csirkemellhez. Pároljuk együtt további 5-10 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Ezután keverjük az ételbe a szójaszószt, curryport, mézet, majd legvégül a vékonyan felszeletelt fokhagymát is. Pároljuk további 2-3 percig és kész is.

Főtt rizzsel tálaljuk.

TIPP: a csípős ízek kedvelői 3-4 evőkanál chili szósszal tehetik izgalmasabbá az ételt.

Citromszelet
Anyukám receptje, csakis finom lehet...
Hozzávalók:

tésztához
2 db tojás 72 Ft
10 dkg vaj 90 Ft
20 dkg cukor 62 Ft
8 ek forró víz
1 dkg szalakáli
60 dkg liszt 72 Ft
------------------------
összesen 300 Ft

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, amivel tovább habosítjuk a tésztát, majd beledolgozzuk a 8 ek forró vízzel elkevert szalakálit. Végül a liszttel jó alaposan összegyúrjuk. Három részre osztjuk és sütőpapíros tepsiben egyenként világosra sütjük.

krém
6 ek tej
6 ek cukor
6 ek liszt
6 dl tej 95 Ft
20 dkg vaj 180 Ft
30 dkg porcukor 50 Ft
1 citrom reszelt héja és leve
------------------------------
összesen kb 400 Ft

A 6 ek lisztet a 6 ek cukorral összevegyítjük és a 6 ek tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet és állandó keverés mellett, alacsony láng felett besűrítjük. Hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt sűrű krémhez adjuk. Jól elkeverjük, végül belereszeljük a citrom héját és belecsorgatjuk a levét is. Még egy gyors kavarás és kész. Ezzel a krémmel töltjük meg a kihűlt lapokat.

A süteményt porcukorral meghintve tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Mindenkinek ajánlom a recept elkészítését, ha valami igazán finom, különleges és könnyen elkészíthető ételre vágyik!
    Szegen is Top 10-es a listán:)
    Nagyon jó az oldal:)
    Puszi D.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves D!

      Örülök, hogy még mindig ízlik a recept és Szegeden is híre ment! Próbálok még több jó receptet gyűjteni, hogy megteljen a TOP10-es lista!

      Puszi

      Törlés